Европа изпусна парата

Бисер Манолов

Eдва ли през последните 10 години е имало друга седмица, през която европейските политици да са следили толкова изкъсо ситуацията на пазара на държавен дълг, както през изминалата. Както съм споменавал много пъти, най-безпристрастният и точен лакмус за коректността на едно решение, било то политическо или икономическо, е поведението на инвеститорите. Четири от най-сериозно „дългово“ заболелите европейски държави Португалия, Испания, Италия и Унгария успяха да наберат успешно планираните  средства чрез проведените аукциони  на държавни ценни книжа. От доста време всички усилия на европейските политици и регулаторни органи са насочени в посока максимално ограничаване огнищата на „дългова“ зараза, като най-големи опасения бяха изразени по отношение на Испания и Италия. Ако нещо се случи с една от двете гореспоменати държави, технически ще е абсолютно невъзможно да бъде набран необходимият финансов ресурс за тяхното спасяване,  даже и с подкрепата на МВФ и европейските държави. Всички чупеха ръце и се молеха на благоволението на инвеститорите.  И така Испания успя да пласира успешно петгодишни държавни ценни книжа  при средна годишна доходност от 4,53% на годишна база в размер на 3 милиарда евро. Италия пласира петгодишни и единадесетгодишни държавни облигации в размер на 6 милиарда евро, съответно при средна годишна доходност от 3,67% за 5-годишните и 5,06% за дългите книжа. Според коментарите на пазарните участници след проведените аукциони над 60% от крайните инвеститори са били чужденци.  Интересът на подадените поръчки за испански облигации надвишаваше 2 пъти предложените книжа, като този при италианския дълг съответно бе 1,6 пъти. Позволявам си да коментирам толкова детайлно ситуацията с държавен дълг в тези две държави единствено и само поради факта, че от поведението на инвеститорите можем да направим най-общи изводи за това, което ще се случва в Европа. Доверието постепенно се възвръща, но в никакъв случай не може да се говори за приключване на съществуващите проблеми. В тази ситуация на умерена еуфория Унгария успя да се промуши през инвеститорската цедка.
Тя пласира държавни облигации в размер на близо 260 милиона долара. Средната годишна доходност на 5-годишните облигации бе в размер на 7.62%. Това стана в момент на спадащо доверие на инвеститорите по отношение  безумните решения на унгарския премиер Виктор Орбан. Не знам дали германското правителство в момента не изпитва истинско облекчение поради факта, че цената на германския дълг… пада. Какво имам предвид? Колкото е по-голямо напрежението на инвеститорите по отношение на европейската дългова криза, толкова повече средства се насочват в немски държавни книжа в качеството им на спасителни активи.
Когато германските държавни книжа се обезценяват, това означава, че апетитът към риска се възвръща или, казано с други думи, „закъсалите“ държави  все още могат да се финансират от капиталовите пазари, т.е. Германия ще пести пари в качеството си на най-големия европейски донор. Доходността на 10-годишните германски облигации се повиши от 2,88% на годишна база до 3,04% (повишаваща се доходност на годишна база означава падаща цена). В този смисъл отговорът на въпроса: Продължава ли да пада цената на германския държавен дълг е индикатор за подобряваща се финансова ситуация в Европа. Въпреки че през 2011 година официално бе заявено, че инфлацията в Европа ще остане под 2%, последните изявления на шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише показват, че и той самият не вярва в това. В резултат на успешните аукциони цената на  всички държавни дългове на страните, спадащи към групата PIIGS (Португалия, Испания, Италия, Гърция  и Ирландия), се повиши. Между другото със значителен интерес премина и вътрешният аукцион на български държавни книжа. Пролетта наближава.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: