Еврото просто боледува, но диагнозата е само грип!

Най-новата валута направи впечатляващо движение по отношение на долара, достигайки нивото от $1,27 за евро. В резултат на което най-големите скептици за бъдещето й изживяха разочароващи мигове. Интересно би ми било, а съм сигурен, че не само на мен, да чуя становището на един от най-известните спекуланти Джордж Сорос по отношение на случващото се през последната седмица. Той е един от най-яростните критици на единната валута и многократно анонсираше неизбежния й летален край. Прогнозите му, разбира се, бяха последвани и от акумулирането на спекулативни позиции срещу единната валута.
Според анализаторите на Scotia Capital, спекулантите са намалили откритите си позиции на фючърсната валутна борса в Чикаго, залагайки срещу еврото близо 6 милиарда долара за последната седмица. Тези данни не могат да бъдат категоричен индикатор, че обезценката на еврото е приключила, но определено можем да заключим, че темповете на обезценка ще бъдат много по-умерени. Във фокуса на валутните търговци ще бъде резултатът за състоянието на банковата система в Европа след прословутия стрес-тест на ЕЦБ. Ако резултатите се окажат позитивни, е твърде вероятно да видим възвръщане на доверието към еврото от страна на множество азиатски централни банки. За анализаторите завишеният интерес от тяхна страна ще се прояви при пробив на техническото ниво от 1,2750 евро за долар. Важно за инвеститорите във валути е и с какъв успех Гърция ще отбележи завръщането си на капиталовите пазари за нормалното финансиране на държавния си дълг. През изтеклата седмица най-ярко блестеше, разбира се, канадският долар. Както вече отбелязахме, той е една от най-удачните валути за дългосрочни инвестиции в момента. Публикуваните данни за безработицата в Канада през месец май показаха, че бизнесът е отворил нови близо 93 000 работни места при предварително прогнозни нива от 15 000. Според Дейвид Уот от RBC Capital Markets в Торонто, „канадската икономика генерира работни места като откачена и това неминуемо ще накара централната банка да повиши лихвените нива отново“. До голяма степен роля за покачване на еврото изигра и изказването на шефа на Европейската централна банка Жан-Клод Трише, че сценарият за двойна рецесия е изключен. Германският експорт показа мощен ръст през последния месец. Индустриалната продукция също бележи растеж, като анализаторите считат, че в основата на тези резултати е и обезцененото евро.
Поведението на валутните пазари през последната седмица загатва, че предстои период на консолидация през следващите от три до шест месеца, през който период най-логичното е единната валута да се търгува в диапазона 1,20-1,30 долара за евро. От началото на годината най-ниската стойност, която бе достигната в разменното отношение евро/долар, е 1,1920 долара за евро. Даже и в този момент ЕЦБ показа здрави нерви и не предприе никакви действия за директна интервенция в подкрепа на европейската валута.
Както показва практиката, самоцелните интервенции почти винаги са обречени на провал. Красноречив е примерът с Централната  швейцарска банка.
Безкрайното й присъствие на валутните пазари чрез изкупуването на евра за франкове в края на краищата доведе само до едно – загуба в размер на около 7 милиарда евро и нови исторически най-високи нива на франка спрямо еврото. Няма централна банка, която може да обърне дългосрочно основните тенденции при липса на реални икономически и финансови реформи.
В този ред на мисли считам, че поведението на европейските регулаторни органи бе изключително правилно, отказвайки се от намеса на валутните пазари. Джордж Сорос между другото обожава играта срещу интервенциите на централните банки. Подозирам, че неговите изказвания невинаги са опит за констатация на даден проблем, а точно обратното – той търси задълбочаване на проблема. Прогнозата му, че еврото е обречено като валута, в момента ще остане тотално грешна. Европа ще се реорганизира. Еврото ще оцелее. ЕЦБ ще остане една от най-влиятелните централни банки и в това никой не трябва да се съмнява.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: