Не бързайте да отписвате еврото

Бисер Манолов

Изминалата седмица регистрира странни аномалии в публичните прояви на водещи финансисти, предсказващи края на единната валута. В думите на някои от тях дори се прокрадваше необяснимо злорадство, което пакетираха с прогноза за конкретна година, в която ще бъде погребано еврото. Силните приказки обаче, както всички знаем, са типични за слабите играчи. Силните играчи не говорят, а просто действат.
Не бива да подминаваме мнението по отношение случващото се с еврото на двама топмениджъри. Дитер Зетче, шефът на Daimler, отсече: „Аз вярвам, че еврото ще остане силно, и то няма да пада значително от тези нива“. Херберт Диес, шеф на BMW, демонстрира по-голяма неглижираност с думите: „Еврото може да бъде надолу днес, но утре може да бъде нагоре отново.“
Дебело искам да подчертая, че анализаторските звена, които поддържат тези две компании, в много отношения са по-мощни от тези на много централни банки и в този смисъл думите на гореспоменатите господа не са думи, казани напразно. За мнозина „черногледи“ макроикономисти все още остава неразбран фактът, че в Европа няма проблеми с еврото, а с държавните дългове. Безспорен е фактът, че за болшинството от европейските държави нивата са стряскащи, но да се говори за тотален крах на единната валута, е екзотично твърдение с твърде много уличен хумор. Оставам привърженик на становището, че кризите до някаква степен имат и позитивни последствия. Най-вече поради факта, че политиците са принудени да предприемат съответните действия за връщане на икономическата система в състояние на баланс. Точно това ще стане с ЕС и САЩ.
Гърция и Ирландия изразходваха огромни средства, които значително надвишаваха реалната способност на икономиките им да обслужват натрупаните дългове. Извън всякакво съмнение е, че еврото ще оцелее след задължителните реформи, през които ще преминем всички. Конкретните стойности на еврото, впрочем, в момента нямат никакво значение. Дали ще достигне паритет спрямо долара, е трудно да бъде предсказано. Най-важното в момента е да се върнем в състояние на икономически и финансов баланс. От централата на ЕЦБ в петък категорично анонсираха, че финансовите пазари са „преиграли“ с разпродажбите на евро. Юрген Старк, член на борда на ЕЦБ, директно разкритикува поведението на кредитните агенции като „безотговорно“. Според него безспорен е фактът, че Европа има сериозни структурни проблеми, но от друга страна, пазарите са ги преекспонирали. Европейската централна банка действа адекватно, изкупувайки дълговете на държавите с най-големи дефицити.
Окуражителни думи се чуха и от шефа на Deutsche Bank Джозеф Акерман, който даде рамо на Гърция с думите, че вярва в способността й да се справи с изплащане на натрупаните дългове. Между другото, САЩ също имат огромен интерес от запазване стабилността на единната валута, тъй като Европа е един от най-големите й търговски партньори. Пътят на глобалното възстановяване преминава през стабилизиране на ситуацията с европейските държавни дългове. При провал няма да има печеливши, тоест от тази гледна точка европейските проблеми се явяват световни. Да не забравяме, че еврото има и съществена тежест в кошницата от валутите, съставящи СПТ (специалните права на тираж) – валутата на МВФ. Бъдещето на еврото не подлежи на съмнение. Да, никой не казва, че то е бляскаво, но това е просто част от голямата игра. Това, което в момента става ясно на всички финансисти, е, че валутен съюз между държави с различни фискални политики е нетраен.
За да работи цялата система, са необходими изключително сериозни индивидуални ангажименти по фискалната дисциплина с тежки санкции от страна на ЕС при неспазването им. Във всеки случай става ясно, че оттук насетне ситото по приемане на нови членки на еврозоната ще бъде безкомпромисно. Бих казал, че приемане на нови членове в близките 2 години е малко вероятно. Европа ще се пребори с дълговата криза. Колкото по-рано това бъде осъзнато от хората с противоположно мнение, толкова по-малко пари ще загубят. Прогнозата ми е, че през второто полугодие на годината и най-яростните противници на еврото ще осъзнаят този факт.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: