Ах, тези спекуланти!

Бисер Манолов

Чудя се кой щеше да бъде виновен за линеещите стойности на еврото, ако в речника на политиците активно не доминираше думичката „спекуланти“. Нали се сещате за кои става въпрос? Това са едни финансови чудовища, които от време на време обръщат борсите с главата надолу, защото просто са лоши хора. Те са толкова лоши, че в един момент всички политици решават повсеместно да ги накажат един път завинаги, че видите ли, световната финансова криза през последните няколко години няма как да не е измислена от тях. Чудя се, защо да не бъде взето решение направо да ги тикнат в затвора като перфектната антикризисна мярка и светът да заживее в мир и благоденствие. Чак сега разбрах, че еврото е загубило 4% от стойността си през последната седмица точно заради тези престъпници. А не поради близо трилионния бюджетен дефицит, натрупан от европейските правителства за 2009 година.
Също така става повече от ясно, че Гърция потъва не поради 355 милиардния си евров дълг, а защото тази паплач просто реши да атакува спокойствието на политиците под Акропола. Това, че Европа е проспала времето за обсъждане и приемане на спасителни механизми за финансиране на катастрофирала държава членка на еврозоната, не е важно. По-важно е, че една част от финансовата общност се осмелява да го изтъргува.
Ако някой си направи труда да разбере какъв тип хора са „по-лошата част“ от финансовата общност, ще остане твърде изненадан. Първо, ще открие, че това са търговци, заложили собствените си пари или поверените им на финансовите пазари след задълбочен анализ за бъдещото развитие на последните. Второ, тяхното поведение може да бъде прието от регулаторните органи като лакмус за правотата на всяко тяхно решение, тъй като в кръвта им е заложена динамиката и смелостта от поемането на риск. Трето, те не атакуват която и да е държава, просто тяхното поведение е отражение на случващото се в държавата.
Интересно ми е с какви очи европейските политици гледат на филантропа Джордж Сорос. Те го приемат като „извънземен“ инвеститор или като чист спекулант, при условие че точно тази персона успя да изкара английската лира от европейския валутен механизъм. След което последваха масови оставки, или по всяка вероятност отново „размерът има значение“. Между другото, разликата между „спекулант“ и „инвеститор“ е единствено в отрязъка от време, през който първият и вторият инвестират средствата си. Ако „спекулантът“ примерно държи отворена позиция в рамките на ден – два, то „инвеститорът“ има времеви хоризонт до няколко години. Това, което е от съществена важност, е, че финансовите пазари не могат да бъдат ликвидни без така наречените спекуланти.
Защото точно те като процентно съотношение от всички пазарни участници имат най-голям дял в оборота. Използването на каквито и да е квалификации от страна на Европейската комисия в негативен смисъл, за който и да е от пазарните участници, ще бъде груба грешка.
Финансовите пазари имат нужда от абсолютно всички участници, защото ако така наречените дългосрочни инвеститори дават тенденцията на развитие за даден финансов актив, то точно спекулантите дават така необходимата ликвидност на финансовите пазари.
Няколко примера от последната седмица. Еврото „изтрещя“ единствено и само поради хаотичните действия на „обединена“ Европа по отношение на Гърция. Никой не иска да инвестира във валута, за бъдещето на която няма конкретни ангажименти.
От друга страна, американският долар повиши стойността си към еврото (макар че става въпрос за двете страни на монетата), защото най-голямото световно стопанство показва безкомпромисни признаци на икономическо възстановяване – започва да генерира работни места.
В петък бяха публикувани данните за безработицата в САЩ, от които стана ясно, че за месец април частният бизнес е разкрил 290 000 нови работни места. Как бихте изтъргували лично тази информация и не считате ли, че валутният пазар просто е следвал фактологията на събитията? В понеделник ще станем свидетели на решението на европейската общност по отношение на линеещото евро. Знам само, че всяка мярка „срещу“ е грешна. В нея няма нищо красиво, а всяко решение, което не е красиво, е грешно.

//

Един коментар to “Ах, тези спекуланти!”

  1. Well done.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: