Еврото е топ-губещият в момента

Бисер Манолов

Изминалата седмица се оказа една от най-лошите в кратката история на единната eвропейска валута. Тя губеше повсеместно от стойността си спрямо основните валути. Нещо повече, мнозина от „пазителите“ на финансовата стабилност в Европа бяха принудени да направят поредица от вербални интервенции за смекчаване на скоростта на обезценката й. Европейската централна банка не изненада финансовите среди и остави основната лихва непроменена. Впрочем това ще продължи през цялата 2010 г. Ефектът на заразата се стовари с пълна сила върху финансите на Португалия. Рисковата премия за Лисабон достигна исторически най-високи стойности до нивото от 2,26%, или казано с други думи, ако инвеститор иска да бъде застрахован срещу фалита на тази държава за 5 г. за активи в размер на 10 млн. евро, то всяка година той ще трябва да плаща премийна вноска в размер на 226 000 евро. Финансистите очакват в най-скоро време да бъде атакувана и испанската застрахователна премия. Всички тези факти съвместно със случващото се в Гърция загатват, че единната валута далеч не е достигнала най-ниските си стойности. Швейцарската централна банка показа изпускане на нерви и в късните часове на търговската сесия в Азия пазарните участници станаха свидетели на мощна интервенция, целяща да спре обезценката на еврото към швейцарския франк на нива от 1,4650 франка за евро. Доларът достигна 7-месечни върхове спрямо единната валута до ниво от $1,3585 за евро. Абсолютно погрешно е схващането сред мнозина финансисти, че настоящите разпродажби са най-вече спекулативни. При по-задълбочен прочит на случващото се може да бъде констатирано, че структурните проблеми в Европа не само че не се решават, а напротив – се задълбочават. Въпреки че гуверньорът на ЕЦБ Жан Клод Трише акцентира върху твърда линия по отношение спазване на маастрихтския критерий за бюджетния дефицит по време на речта си в средата на седмицата, съмненията на инвеститорите за несправяне с проблема се изострят. Скептицизмът е породен най-вече от факта, е че в така наречените периферни европейски държави (Португалия, Испания, Италия и Гърция) има силно изразено национално единство, което винаги води до масови протести, когато съответното правителство направи опит за налагане на политики „по затягане на коланите“. Въпреки че въпросът пред кого ще клекнат правителствата на тези държави  – Брюксел или „улицата“, изглежда риторичен, аз лично се двоумя. Бъдещето на еврото изглежда повече от тъмно.
Финансовият министър на Германия показа странна духовитост, анонсирайки, че еврото остава стабилно, въпреки случващото се с някои европейски държави членки на еврозоната. Бих споделил този негов оптимизъм, ако в евро кошницата бе включена единствено германската марка. В момента в южната ни съседка стачкуват фермерите, железничарите, митничарите и не знам още кои държавни служители. Португалия също се раздира от протести. В Испания не остана кой да протестира, тъй като в някои райони безработицата надхвърля 20%. От кредитната агенция Moody`s отказаха да коментират дали в момента обсъждат намаляване на кредитния рейтинг на Испания, което означава, че най-вероятно го планират. Между другото в петък сред пазарните участници се търкаляше слухът, че ще има извънредна среща на ЕЦБ за коментиране на „дисбалансите“ в Европа, но впоследствие той беше отречен от самата банка.
Въпреки че технически погледнато еврото изглежда „свръхпродадено“ по отношение на основните валути, всяко движение в посока на поскъпване е само корекция. Като цяло тенденцията е кристално ясна, то ще продължава да губи позиции в средносрочен план. Може би Гърция, Португалия и Испания ще успеят да се справят с бремето на бюджетните си дефицити, може би до някаква степен доверието  към тях ще се възвърне, но няколко наистина мощни инвестиционни банки споменаваха за този проблем от една година , но повече от регулаторните европейски органи не им обръщаха внимание.  Обявеното спиране на операциите по така нареченото количествено отпускане от страна на Централната английска банка (разбирайте печатане на пари) даде ясен сигнал, че в Европа вече се мисли за стратегията „по излизане“ от участието на държавата в подпомагане на финансовите пазари.  Според мнозина 2010 г. ще бъде последната, през която Европейската централна банка ще взима като обезпечение държавни ценни книжа с кредитен рейтинг по-нисък от А за краткосрочно финансиране. В момента тя все още приема като такова гръцките ДЦК, които имат кредитен рейтинг ВВВ. Тази професионална информация може да бъде казана и с други думи – в Гърция кредитите ще поскъпват.

 

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: