Дългът – лакмус за икономиката

Бисер Манолов

Винаги съм считал, че един от най-коректните индикатори за състоянието на икономиката на една държава е отношението на инвеститорите към държавния й дълг. Те реагират мигновено на всяка новина, много преди официалните коментари. В същото време точно на база тяхното поведение може да се направи и съответният извод кога даден проблем е към края си във времевия цикъл на развитието му и изобщо доколко съответната държава действа адекватно за неговото решаване. Разбира се, че такъв подход има и условности поради различния статус на държавите – в зависимост от това дали спадат към развитите или развиващите се пазари.
Ще започна с публикуването на информация за доходността на държавния дълг на България, Гърция и Полша. Защо избирам точно тези три държави?
Първо, защото във фокуса на световните финансови медии през последните седмици темата за Гърция доминира до втръсване. Даже и движението на индексите на фондовите борси в Азия се обяснява със случващото се в южната ни съседка. Еврото „заби нос в дъното“ единствено заради гръцката икономическа драма. По време на икономическия форум в Давос всички икономически корифеи започваха и свършваха коментарите си с Гърция. Дали темата се преекспонира? Моето мнение е безусловно „да“.
Второ, защото Полша от посткомунистическа държава се превърна в 9-ата по мащаб икономика в ЕС. Единствената с положителен БВП за 2009 година в размер на 1,2%, без да е член на еврозоната, нито на ERM 2. Със своята реформаторска политика правителството, което в политическия спектър заема център-дясно, успя да задържи интереса на международните инвеститори.
Трето, защото българската икономика е средата, в която всички ние оперираме.
И така, доходността на държавните облигациии за даден период показва на каква лихва инвеститорите са склонни да влагат парите си на база оценка за държавния риск за съответния период. Като базови, или бенчмаркови, се считат германските ценни книжа с продължителност 5 и 10 години. В петък германските облигации приключиха работната седмица при нива от 2,62% за 5-годишния период и 3,18% за 10-годишния период. Българските облигации съответно приключиха при нива от 5,20% – при 5-годишните, и 6,20% – при 10-годишните. За петгодишния времеви хоризонт гръцките облигации се котираха при 6,60% и съответно за десетгодишния – от 6,80%. За Полша стойностите са съответно 5,55% за 5 години и 6,08% за 10 години. Трябва да вземем под внимание, че полските и българските държавни книжа съответно са деноминирани във местна валута, което се оценява като допълнителен риск. От всички държави България има най-добър показател на държавен дълг към брутен продукт. От всички държави страната ни стои най-добре и по отношение на бюджетния дефицит. Това означава, че инвеститорите са склонни да платят за това, разбирайте по-ниска цена на финансиране от страна на държавата. За разлика от пазара на акции, където цената отразява пазарните очаквания за бъдещото развитие на компанията, в повечето случаи търговците на държавен дълг търгуват това, което става в момента.
Заслужава си да бъде коментиран икономическият феномен Полша. В условията на световна финансово-икономическа криза тя постигна ръст на БВП и спад в цената на финансиране на държавния си дълг.
Дългът – лакмус за икономиката
Въпреки че за 2009 година бюджетният дефицит на Полша е 7% от брутния продукт, инвеститорите вярват, че той ще бъде намален чрез орязване на държавните разходи. От друга страна, този своеобразен „държавен стимул“ на икономиката доведе до ръст в показателя брутен продукт на глава от населението от 6% за 2009 година в сравнение с 2008 година, което позволи запазване на инерцията на ръст на полската икономика. Казано с други думи, контролираният бюджетен дефицит е изиграл стабилизираща роля. Изключително стимулираща роля за икономиката е изиграло и решението на правителството за опростяване на процедурите при взаимодействие между гражданите и държавния апарат.
До 2012 година в Полша ще бъдат построени допълнително 2000 км магистрали във връзка с домакинството на европейското първенство по футбол съвместно с Украйна. Според изявление на полското правителство държавата ще изпълни маастрихтските критерии за влизане в еврозоната в края на 2012. Както изглежда, в момента инвеститорите твърдо вярват в това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: