Безработицата залага нови мини

Бисер Манолов

За голяма част от анализаторите стойностите на публикуваните финансови индикатори през първия месец от годината са повече от критични за техните прогнози. Според тях, с редки изключения, случващото се през този месец е ясна индикация за предстоящото през цялата година. До голяма степен това предопределя и защо данните за американската икономика, които се публикуват през януари, попадат под техните микроскопи за изследване. В петък станахме свидетели на ново потвърждение, че са налице симптоми за възстановяване на американската икономика. Индустриалната продукция за декември 2009 година нараства с 0,6%. Индексът на Мичиганския университет, който отчита бизнес активността на база на статистическа анкета с участници в стопанския живот, показва ръст за януари до 72,8%, при очаквано ниво от 72,5%.

Също така бе отбелязано и незначително покачване на потребителските цени с 0,1% за последния месец на 2009-а. Президентът на Richmond Federal Reserve Bank – Джефри Лекър, каза в петък, че ръстът на брутния продукт на САЩ за последното тримесечие на 2009 година в размер на 5% на годишна база е обоснован, но малко вероятно е да бъде реализиран през 2010 година.

И така, при толкова относително позитивни данни за възстановяването на най-голямото стопанство резонен е въпросът къде се крие дяволът? Към настоящия момент имаме ясно изразена тенденция за неспособността на американската система да генерира работни места през последната година въпреки изсипаните държавни помощи. Нещо повече, администрацията на Обама амбициозно обяви преди една година, когато встъпи в длъжност, че има програма, изпълнението на която ще доведе до разкриването на 3 милиона нови работни места. Твърде амбициозно, но и твърде популистки. През втората половина на 2009 г., когато се проявиха първите симптоми на икономическото възстановяване, пазарът на труда в САЩ е загубил нови 800 000 работни места. Ако отчетем броя на работещите през декември 1999 г. към броя на работещите през декември 2009 ще видим, че нетната разлика е в плюс само с 400 000 души.

Същевременно за този 10-годишен период американското население се е увеличило с 30 милиона души. Четирима от всеки десет човека от работещите в САЩ не са били на работа повече от 27 седмици, което е най-високото ниво от 1948 година насам. Имайки предвид, че 70% от брутния продукт на САЩ идва от потреблението, може да се каже, че безработицата ще бъде национален проблем номер 1 за 2010 година. За всяко разкрито работно място в момента има по 6-ма безработни, което загатва, че заплащането на часова база ще остане непроменено.

Не по-розова е и картината в Европа. Най-катастрофална е ситуацията в Испания с безработица от близо 20%, Франция – 10%, Германия – 8%. Холандия показва доста добро ниво на владеене на ситуацията, като постигна договор със синдикатите за намален работен ден в затруднените компании и трудово възнаграждение до 85% от основното при нормални икономически условия. Безработицата в Холандия се движи около 3,7%. По-ниска безработица в Европа има единствено в Норвегия – 3,1%.

В много европейски държави като част от мерките за справяне с безработицата стои и идеята за запазване на държавните служители, но задачата се усложнява поради огромните бюджетни дефицити.

Действително няма пряка връзка между симптомите на възстановяване на големите икономики и способността те да генерират нови работни места.

В дългосрочен план това може да подложи на карта стабилността на социалната, пенсионната и здравната система. Капанът на безработицата в някои държави може да доведе и до политически сътресения. Обама в момента е критикуван най-вече в неуспешния му опит да реорганизира здравеопазването и в неспособността му да изпълни обещанието си за откриване на нови работни места. Над 10 милиона американци са без здравни застраховки. В коктейл с броя на безработните това може да доведе до значителни ликвидни проблеми в здравната система. Не е преувеличено да се каже, че финансовата система в момента е овладяна, глобалната икономика показва първите симптоми на жизненост, но безработицата действително е в задънена улица.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: