Коледни надежди за долара

Бисер Манолов

Новината за навлизането на 11 поделения на иранската армия в иракска територия, окупирайки петролни кладенци, взриви стойността на американския долар. По време на петъчната търговия видяхме стойности от $1,4263 за евро, което представлява най-високото ниво на зелените пари от септември досега. Пресилено е да се твърди, че въпросната новина е единствената причина за този предколеден сценарий. Доларът започна да набира сили няколко дни преди случилото се. Истината, е че инвеститорите тръгнаха да дисконтират идеята за повишаване на лихвите в САЩ още в началото на второто полугодие на 2010 г. Според проучване, направено сред търговците на лихвени фючърсни финансови инструменти, 58% очакват повишение на основната лихва с 0,25%. Точно преди последното заседание на управителния съвет на Федералния резерв процентът е бил 48. Друг интересен факт, който не бива да се подминава, е внимателен анализ на данните за спекулативните позиции, подадени от комисията за търговия на фючърси в САЩ. Нетните спекулативни позиции, които залагат на обезценка на долара, са спаднали до 1,98 млрд. щатски долара. Само седмица по-рано номиналният размер на тези позиции е бил 11,77 млрд. Казано с други думи, инвеститорите възвръщат доверието си в зелените пари в средносрочен план.

Какво стои зад тези факти, фундаментално погледнато? Американската икономика показва първите по-убедителни сигнали за възстановяване. Както казват по-оптимистично настроените икономисти, „чашата вече е наполовина пълна“. Единственият, който се изказва традиционно песимистично за американския долар, отново е професор Рубин. Да, но това е типичният му стил през последните 20 години. Точно от толкова време той „погребва“ американската икономика. Основната причина за свирепите разпродажби на зелени пари през изминаващата година бе програмата на Централната банка на САЩ по наливане на ликвидност и над трилионния бюджетен дефицит. Едно балансирано изтегляне на налятата ликвидност може да бъде в основата на възходящо движение на стойността на долара. Въпреки че в края на всяка година пазарите са характерни със странните си движения поради отсъствие на големите играчи. Според мен обаче доларът няма да спре дотук. Още в началото на 2010 г. са твърде вероятни нива под 1,40 долара за евро. Отново искам дебело да подчертая, че като цяло инвеститорите са на къси доларови позиции.

Точно в противоположна посока са новините за еврото. Сложната обстановка около финансовото здраве на Гърция до голяма степен води до извода, че Европейската централна банка в момента остава с вързани ръце. Всяка стъпка по посока затягане на лихвените проценти ще утежни ситуацията на страните в Южна Европа, които тънат в проблема на бюджетните си дефицити. Последните данни от ЕВРОСТАТ прогнозират нетен бюджетен дефицит на страните членки на ЕС над 900 млрд. евро. Което при курс 1,40 евро за долар се равнява на 1 трилион 260 млрд. щатски долара. Или казано с други думи, точно толкова, колкото е бюджетният дефицит на САЩ в момента. Налага се изводът, че всичко най-лошо за долара вече е изтъргувано, а за еврото тепърва предстои. Считам, че още през януари 2010 г. ще бъдем свидетели на стойности на лева от 1,40 за долар.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: