Криза с ритъм на сиртаки

Бисер Манолов

Предколедното настроение на финансистите рязко се влоши. Изминалата седмица бе наситена с инфарктни моменти. Икономическите индикатори за американското стопанство ни зареждаха с оптимизъм, от една страна. Доверието на потребителите и продажбите на дребно показаха относително стабилизиране на най-голямото стопанство през ноември. Президентът Обама и неговата администрация одобриха проекта за създаването на Агенция за защита на потребителите на финансови услуги. По своята същност това представлява най-мащабният акт на „основен ремонт“ на финансовата система в САЩ след Голямата депресия от 30-те години на миналия век и след въвеждането на доктрината „Рузвелт“. Американските банки една след друга обявиха програмите си за връщане на държавните пари по програмата TARP. Брокерите на фондовите пазари започнаха да изстудяват шампанското за коледните празници, прокарвайки индекса Dow Jones над нивото от 10 400 пункта. Анализаторите започнаха прибързано да мечтаят за ръст на американската икономика от 2% за 2010 г. Доларът мощно надигна глава спрямо основните валути, повишавайки стойността си средно с 2% за последните работни дни на миналата седмица.

От друга страна, точно в този момент на финансовата сцена изскочиха съседите ни с високо вдигнати ръце. В началото бе трудно разбираемо дали това беше жест за началото на сиртаки, или… защото се предават. Слухове за ставащото в Гърция валяха от всички страни. Мигновено на хорото се хванаха италианци, испанци и португалци. Държавните облигации на тези държави бяха подложени на безмилостни разпродажби. Финансовите мениджъри официално забраниха консумацията на узо. Всички се питаха какво става, но простият отговор бе: твърде закъсняла реакция на финансовите пазари за случващото се в Южна Европа. Непрекъснато подценяване на постоянно растящия бюджетен дефицит в тези държави подготвиха избухването на коледната бомба. Безкрайното емитиране на държавни облигации за финансирането на тези дефицити доведе до свръхпредлагане, което обърна платната на инвеститорския интерес. Съотношението държавен дълг/брутен продукт набъбна до 123% за Гърция, 119% за Италия, 64% за Испания и 82% за Португалия. Прогнозите за следващата година са, че Гърция ще реализира бюджетен дефицит над 13%. Според макроикономистите на Barclays Capital „Гърция в момента е най-лошо представящата се европейска държава по отношение управлението на държавния си дълг“. Рисковата премия на гръцките държавни облигация надхвърли 2,72% в четвъртък спрямо доходността по 10-годишните германски държавни облигации. Само допреди няколко седмици дилърите търгуваха тази премия под 1%. Към настоящия момент анализаторите отбелязват, че рисковата премия на гръцките облигации се търгува над тази на Унгария и Виетнам. Шефът на гръцката централна банка официално предупреди гръцките банки да внимават с концентрирането на прекалено голям ресурс в държавни облигации. Трябва да се отбележи, че това предупреждение към тях е не поради риск от фалит, а защото гръцките банки използват впоследствие тези облигации като обезпечение за получаване на евтин ресурс от Европейската централна банка. Точната дума, която той използва в този случай, бе „пристрастяване“. През второто полугодие на 2010 г. очакванията на финансистите са, че европейските държави ще предприемат действия за ограничаване на ликвидността, с която заливат финансовите пазари.

Ако гръцкото правителство не вземе драстични мерки за ограничаване на бюджетния си дефицит, това може да доведе до сериозни затруднения за функционирането на финансовата система в южната ни съседка. Гръцките банки в момента са добре капитализирани и нямат ликвидни проблеми. Проблемите по-скоро са породени от липсата на политическо желание от страна на управляващите за рязко свиване на държавните разходи. Искрено се надявам министър-председателят Георги Папандреу да поеме кръста си като американски възпитаник, защото най-малко ние искаме да „изгори плевнята на съседа“.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: