Златото – новата валута?

Бисер Манолов

bissermanolov.wordpress.com

През изминалата седмица златото отбеляза поредния си ценови рекорд, прехвърляйки нивото от $ 1200 за тройунция. Мнозина анализатори прибързано отразиха този факт като следствие единствено от обезценката на долара спрямо основните валути и, разбира се, сбъркаха. Благородният метал показа „рекорден“ блясък и по отношение на японската йена, еврото и английската лира.

От началото на ноември стойността на златото спрямо долара е отбелязала покачване от 16%. Според Дан Грийнхаус, главен икономист на Miller Tabak, настоящото движение е повече от спекулативно, тъй като централните банки не са отчели съществено нарастване на златните си резерви. Това също се оказа грешна теза. Централната банка на Индия обяви, че е изкупила над 200 тона от ценния метал само за последния месец на цена от $ 1045 за тройунция. Тази покупка е част от 403-те тона злато, които МВФ има намерение да продаде. В момента притежаваните от централните банки на Азия златни резерви са оценени на $ 111 млрд. Централната банка на САЩ има злато за около $312 млрд. Въпросът, който всички инвеститори си задават в момента, е доколко движението на златото е спекулативно и дали сме свидетели на нов феномен. Според Джим Роджерс, който минава за един от асовете в областта на ценните метали, ценовите нива на златото в момента имат икономическо обяснение. Той казва: „В момента аз притежавам злато, както съм притежавал винаги. Няма съмнение, че през следващите години златото ще струва няколко хиляди долара за тройунция. Не казвам колко точно и не казвам кога това ще стане. Това, което в момента ме притеснява, е, че всеки го очаква, което означава, че има нещо ненормално в текущата ситуация“.

Интересен е и фактът, че има съществено количествено разминаване между физическото злато и това, което се търгува по сметка (over the counter). Разликата е в пъти. Чисто хипотетично, ако си представим, че всички, които имат злато по сметка, в един момент поискат от банката то да бъде доставено физически, ще се наложи банките да инвестират в откриването на златни находища. Но на други планети, защото на Земята просто толкова злато няма и не може да има. Ето това си е чисто спекулативният елемент в тази ситуация. Но от друга страна, това доближава златото твърде много до валутите. Знам, че за мнозина от читателите това звучи твърде абсурдно – как така банките продават злато на своите клиенти, без да го имат физически?

Нещата ще си дойдат на мястото, ако си го представим като „финансов пасив“ за банката. Впрочем няма нещо, което една банка да не може да продаде на клиент, „пакетирайки го“ в абсурдна терминология. По същия начин стои в много отношения и пазарът на златото. Върху базовия метал се измислят всевъзможни структурирани продукти, които банките продават на дребно на своите клиенти, което до голяма степен в края на краищата деформира стойността на метала. Аз лично съм привърженик на тезата да се мисли за златото като за валута. От дълго време се говори за втора официална резервна валута, която частично да измести долара. Инициативата на Китай за създаването на такава, основана на принципите на специалните права на тираж, бе стопирана след официалната визита на американското правителство в Пекин. Междувременно Централната банка на Русия обяви за намерението си да преструктурира част от валутните си резерви в канадски долари. Чисто на пазарен принцип в тази бъркотия инвеститорите съвсем естествено се насочиха към златото. Интересно е да се отбележи, че среброто, паладият и платината изостават като ценови ръст в сравнение с жълтия метал. На тези, които имат здрави нерви, излишни пари и желание за адреналин, горещо препоръчвам да инвестират в тези метали. Попътен вятър!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: