Не се заигравайте с банките, рисковано е

Бисер Манолов

От известно време насам банкерите видимо ходят с наведени глави. Не говоря само за родните. Имам чувството, че съм присъствал на световен трибунал и подсъдимият е точно той – БАНКЕРЪТ. Нямам идея кой се изявява в ролята на съдията, но залата е препълнена с обвинители. Вече нямам съмнение кой е виновен за световната финансова криза, която вече е и икономическа. Също така съм просветен, че има някакъв свещен заговор, на базата на който „тия мизерници си разиграват коня“ и искат дотолкова да повишат лихвите по кредитите, че да фалират всичките си клиенти и да вземат бизнеса им. Вече няма съмнение, че има картелно споразумение между банките да плащат високи лихви по депозитите, щом държавата се намеси да го доказва публично. Но най-меко казано това е пълен абсурд. А, забравих да спомена, че чисто по нашенски започнахме да се организираме, но само когато трябва да направим поредната глупост – нещо като асоциация приканва своите членове да не плащат лихвите по кредитите на тези „кожодери“. Щото, видите ли, криза е и няма как да ни извиват ръцете.

Започнах коментара си по този начин не защото искам да бъда защитник на банките. А защото лекичко ми писна да се изказват компетентно в публичното пространство „експерти“, които градят своите доказателства единствено и само на „казаха ми“ и „чух“. Но за сметка на това „говорят много ерудирано“. Заиграването с тази тема не е опасно просто защото няма нищо по-опасно. Не казвам, че не трябва да се коментира, напротив – трябва, но професионално. Примерно за любимата напоследък „война за депозити“. Аз бих казал, че няма война, а необходимост от увеличаване на привлечения ресурс поради увеличаване на риска като цяло. Всички трябва да разберат, че банките не печелят от високите лихви по кредитите. Те печелят единствено и само от лихвената разлика между привлечения (депозитите) и предоставения (кредитите) ресурс. Само за сведение на читателя бих желал да спомена, че тя е под 6% в момента. Също така е важно да спомена, че тези 6% не са абсолютният размер на печелбата на банката. Трябва да се вземат под внимание и административните разходи, обемът на необслужваните кредити и породените от тях провизии и ред други разходни компоненти.

Един по-задълбочен анализ показва, че в редки случаи, които са по-скоро изключения, печалбата на банката върху единица привлечен лев се движи в диапазона между 1-2%. Това е така нареченият gross margin или казано по-кратко, чистият приход, който банката реализира след приспадането на разходите. В условията на финансова криза банките съществено намалиха своите спредове между привлечения и предоставения ресурс. Те имат отговорен ангажимент към своите клиенти, но те имат отговорен ангажимент и към своите акционери. Както се казва на уличен език, ако някой търси социална помощ от Червения кръст, просто е сбъркал вратата. Реструктурирането на един кредит не означава нито неговото опрощаване, нито неговото безкрайно разсрочване. Реструктурирането на кредит означава конструирането на такава схема, която ще позволи на клиента да оцелее, но при условия, които покриват критериите на банката за управление на риска.

Не обвинявайте само банките за глобалната криза, защото сбъркахме всички.

Макроикономистите и централните банкери сбъркаха в това, да бъдат единствено фокусирани в озаптяването на инфлацията. Но, от друга страна, те бяха високомерни и пренебрежителни към балона на активите. Икономистите сбъркаха и в оценката си, че финансовите пазари са „ефективни“.

Множество светила от световен мащаб в областта на анализите не дадоха и най-малките предупредителни сигнали за възможността от това, на което сме свидетели в момента. Неколцина са тези, които не само гледаха, но и виждаха катастрофата, която се задава. Длъжен съм да упомена техните имена – Роберт Шилер от университета в Yale, Ноуриел Рубини от New York University и Бил Уайт, главния макроикономист на Bank for International Settlement. Както е казал Оскар Уайлд: „Не е страшно, че грешим, страшно е, че повтаряме грешките си.“ Нека да не направим тази уникална грешка да обвиняваме само банките. Аз бих казал, че и те са потърпевши от грешките, които направихме всички ние.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: