Топбанкери давят валутните пазари

Опитите за обезценка на франка и разпитът на Бен Бернанке са акцентите на седмицата

Бисер Манолов

През изтеклата седмица вниманието на инвеститорите бе привлечено основно от две събития. Първото от тях бе опитът на Централната банка на Швейцария да обезцени франка спрямо еврото чрез масирани интервенции на валутния пазар. Второто бяха показанията на шефа на Федералния резерв на САЩ Бен Бернанке пред Банковата комисия към Сената за поглъщането на Merrill Lynch от Bank of America. Защо бих желал да акцентирам върху тези две събития? Отговора ще намерите в редовете, написани по-долу.

Интервенциите на Централната банка на Швейцария са доста значимо послание за валутните дилъри относно тенденциите, на които ще бъдем свидетели до края на годината. Към настоящия момент от коментарите на официалните власти на най-развитите индустриални държави, с изключение на САЩ, може да бъде направен изводът, че всяка една от тях желае девалвирането на собствената си валута като мярка за облекчаване на последствията от рецесията и стимулиране на икономиката. В историята има много примери в подкрепа на факта, че пазарът винаги е побеждавал централните банки, когато става въпрос за изкуствено манипулиране на валутните курсове на дадена валута, с уговорката, че става въпрос единствено за свободно конвертируемите валути. Десетките опити на Централната банка на Япония за девалвиране на йената в края на краищата претърпяха пълен провал. В момента Централната банка на Швейцария отправи ясно послание към дилърите, че няма да позволи стойности на франка спрямо еврото под нивото от 1,50 франка за евро. Работната седмица приключи при нива около 1,53 франка за евро, но мога да се обзаложа, че още в началото на следващата седмица пазарът ще тества отново силите на Централната банка на Швейцария. Повярвайте ми, че Страната на шоколадите ще се провали в опита си да насочва валутните котировки поради факта, че основните играчи на този пазар имат много повече средства от Централната банка на Швейцария и с удоволствие биха тествали нервите й. И, в края на краищата, ще инкасират огромни печалби. Твърдо съм убеден, че Централната банка на Швейцария няма да получи каквато и да е подкрепа от другите централни банки, тъй като всяка една от тях иска същото – слаба местна валута. В тази посока се изказа и г-н Кинг, шефът на Централната банка на Обединеното кралство. Той директно обяви, че слабата английска лира подкрепя експорта. За не повече от няколко часа валутните дилъри бяха под въздействието на това изказване. Лирата се свлече до нивото от 1,6280 долара за лира. Но както вече споменах, няма ненаказани думи от страна на централните банкери по отношение на валутните курсове, вследствие на което пазарът приключи седмицата над нивото от 1,65 долара за лира. Според Улрих Лойхтмат от Commerzbank, „дилърите не трябва да дърпат котката за опашката“, визирайки в случая Централната швейцарска банка. Аз бих добавил само, че дилърите няма да дръпнат котката за опашката, а за главата.

Гледах директно разпита – да, точно разпит беше видяното от мен, по CNBC на шефа на Централната банка на САЩ Бен Бернанке пред Банковата комисия към Сената. Знаете ли какъв е моят извод на видяното? Американската финансова система няма алтернатива. Изумен съм от нейния механизъм за саморегулиране. Господин Бернанке беше повече от притеснен, когато бе подложен на кръстосан разпит от членовете на комисията, обяснявайки, че не е имало интервенция от негова страна и не е оказвал какъвто и да е било натиск върху Bank of America за поглъщането на Merrill Lynch. В диспута Бернанке нито за миг не загуби хладнокръвие и самообладание, даже и когато към него бе отправен въпросът: „Кой лъже по отношение на сделката – бившият финансов министър Полсен или вие, господин Бернанке?“ Обвиненията, че Бернанке е превишил своите правомощия, идват в изключително деликатен момент, когато се обсъждат новите правомощия на Централната банка по отношение на банковия надзор. На Бернанке не му бе спестен нито един неудобен въпрос. На моменти репликите бяха изключително остри, но нито за момент тонът не премина допустимите норми. Оказа се, че Bank of America е получила държавна подкрепа за тази сделка, преди да е направила обстойна проверка на финансовото състояние на Merrill Lynch. Нещо повече – Бернанке бе обвинен, че е подложил на съществен риск парите на данъкоплатците. Интересен бе коментарът на повечето анализатори след срещата. Те считат, че Бернанке е станал жертва на собствения си успех.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: