Златото – най-сигурната котва срещу инфлацията

Бисер Манолов

За първи път през последните 20 години Америка е изправена през угрозата да се раздели със статута си на една от най-безрисковите държави за инвестиране. Това предупреждение дойде от агенцията за оценка на кредитния рейтинг Standart&Poors. В момента тя е присъдила най-високия кредитен рейтинг на най-голямото световно стопанство – ААА, което според методологията й означава, че то практически не може да фалира. От рейтинговата агенция анонсираха обаче възможността за преразглеждането му. Този факт, както и прегрялата от работа печатарска машина за банкноти, до голяма степен смутиха инвеститорите през изминалата седмица. Може да се каже, че бяхме свидетели на панически разпродажби на американски държавен дълг, което бе в основата и на това, доларът да заличи повече от 5% от стойността си спрямо основните валути само в рамките на няколко дни. Спрямо еврото станахме свидетели на нов пробив на нивото от 1,4 долара за евро. Между другото в описаната по-горе посока се развиват и процесите във Великобритания. Тя също така бе заплашена да загуби статута си на държава с най-нисък риск за инвестиции. След новината английската лира падна от нива около 1,57 долара за лира до нива от 1,53 долара за лира, и то в рамките на броени минути.

Към момента бюджетният дефицит на САЩ е около 13% към брутния продукт. Тази цифра все още не е притеснителна, но тенденцията е ясна и за най-неопитните участници на пазара. Обявената програма на американското правителство за изкупуване на американски държавен дълг с цел да се поддържат лихвите по ипотечните кредити на 4,5% забуксува. От Федералния резерв съобщиха, че през следващата седмица ще има нови държавни облигации за продажба в размер на 101 милиарда долара, което е значително над предварителните очаквания. Получава се уникален парадокс. От една страна, правителството на Обама има нужда от колосални количества свежи пари, които до момента то си набавя чрез увеличаване на количествата на издадени държавни облигации, а от друга страна, в опита си да поддържа ниски лихвени нива със същите тези пари то е принудено да си ги изкупува обратно. Повече от сигурно е, че част от програмата на американското правителство за съживяване на икономиката минава през провокиране на инфлационни процеси. Видя се вече, че за реалната икономика няма нищо по-страшно от дефлационни процеси. Както многократно съм споменавал, най-популярният актив за инвеститорите като застраховка срещу инфлация е покупката на злато. През тази седмица златото надигна глава до нивото от 950 долара за тройунция. За мен няма никакво съмнение, че и при най-малките сигнали за икономическо оживление златото ще покори нивата от 1500 долара за тройунция без проблем.

Данните за брутния продукт на САЩ за първото тримесечие бяха доста мрачни. Номинално брутният продукт за първото тримесечие е бил в размер на 14,1 трилиона долара на годишна база. За първото тримесечие на 2008 година обаче той е акумулирал 14,4 трилиона долара. Това е първи спад на американския брутен продукт в сравнение със същия период на предходната година от 1958 година насам. Според Доналд Кон, член на борда на Федералния резерв, много по-ефективен контрол върху лихвените нива може да бъде реализиран, ако Централната банка започне да начислява лихви върху задължителните резерви, които търговските банки са длъжни да поддържат при централната банка на база привлечения ресурс.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: