МВФ става банка за инвестиции

Бисер Манолов

В края на 2010 г. ще погребем американския банков инвестиционен бизнес, но дебело искам да подчертая – без каквито и да е почести. От друга страна, Международният валутен фонд започва все повече да прилича на типична инвестиционна банка. За първи път в своята история МВФ има намерение да финансира своята дейност чрез облигационни емисии. До настоящия момент институцията финансираше дейността си за сметка на набрания капитал. Преди по-малко от месец, на срещата на Г-20 в Лондон, бе взето решение основният капитал на фонда да се качи три пъти до 750 милиарда долара. До този момент държавите, ангажирани с увеличаването на капитала, са превели по-малко от половината, вследствие на което фондът разполага едва с 324 милиарда долара. Опашката от желаещи да получат финансова подкрепа се увеличава, но както констатираме от другата страна на уравнението, нещата изглеждат твърде песимистично. Това принуди шефа на МВФ Доминик Строс-Кан да започне неформални преговори с кредитори по изкупуването на облигациите. Закачката в тази ситуация е, че първите държави, с които са водени такъв тип разговори, са Бразилия и Китай. И двете натрупаха огромни доларови резерви през последните няколко години.
И двете държави имат непрекъснато оплакване от слабите позиции на американския долар в дългосрочен план. За пореден път се убеждавам, че китайците никога не се отказват да водят битки, даже и когато изглеждат като загубена кауза. Облигационният заем на Фонда ще бъде деноминиран в СПТ (специални права на тираж). Искам да напомня на читателите, че това е синтетична валута, стойността на която е определена на база стойността на кошница от четири валути – долар, евро, японска йена и английска лира. Липсват все още детайли за размера на планираната емисия, но едва ли ще бъде под 100 милиарда долара. Инвестирайки в нея, ползата за Китай ще бъде двойна. От една страна, ще намали своята доларова експозиция, а от друга – ще реализира по-висока доходност на инвестициите си от тези в американски държавни ценни книжа. Както навярно повечето от вас знаят, Китай е най-големият притежател на американски държавен дълг. Резервите на централната банка са около 2 трилиона долара. Близо 70% от тях са инвестирани в доларови активи. Инвестирайки в облигациите на МВФ, Китай ще се превърне и в един от най-големите кредитори в международен план. В САЩ вече забелязват заплахата от това да им бъде иззет статутът на държавата с най-голямо влияние във МВФ. Финансовият министър на САЩ Тим Гайтнер в края на отминалата седмица пледира за бързи действия от страна на Конгреса по прехвърлянето на 100 милиарда долара към фонда. Гайтнер предложи и управителният съвет на МВФ да намали броя на членовете си от 24 на 22. Това щяло да отрази „по-добре реалността в глобалната икономика“. Аз допускам коренно различни подбуди, но това е друга тема. Между другото, прогнозите на МВФ, че активите на финансовите институции ще заличат от стойността си 4,1 трилиона долара вследствие на глобалната рецесия, бяха подложени на ожесточени коментари. Според фонда ситуацията в Европа се влошавала драматично най-вече поради потъването на източноевропейските държави. Гуверньорът на Европейската централна банка Жан-Клод Трише дипломатично отбеляза, че те нямат достатъчно „убеденост“ в целостта на анализа.
Кристине Лагарде, финансов министър на Франция, бе по-рязка: „Много от нас изразяват своите дълбоки резерви по отношение на методологията, използвана от фонда“.
Смущаващото в анализите на фонда е, че до края на 2010 г. 16 европейски банки ще трябва да отпишат нови 550 милиарда долара лоши активи. Дали са коректни в своите прогнози, ще разберем много скоро. На 4 май американското правителство ще публикува резултатите от стрес-теста, на който бяха подложени най-големите американски банки. Целта на този анализ е да бъде преценено до каква степен финансовите институции ще се справят със собствени средства в тежките условия. Да бъда честен – до този момент не знам дали това е стрес-тест за банките, или по-скоро е огромен стрес за инвеститорите. Но съм убеден, че данните ще бъдат манипулирани.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: