Трите поуки от кризата

Бисер Манолов

Финансовите анализатори са изправени пред сериозни затруднения в опита си да налучкат вероятното развитие на глобалната икономика през следващите няколко години. Теориите се лутат от „дълга и продължителна рецесия“ до „отблъскване от дъното още в средата на тази година“. И докато никой не се ангажира с по-конкретен времеви сценарии за началото на глобалния икономически растеж, все повече се открояват основните насоки, които ще доминират при започването на този нов икономически цикъл. Могат да бъдат определени три основни характеристики, които ще се открояват при развитие на глобалното стопанство през следващите години:
1. Деливъридж.
2. Деглобализация.
3. Значимо регулиране на финансовите пазари.
Деливъридж. Ливъриджът е финансов инструмент, при който инвеститорът участва в покупката на даден актив с незначителни собствени средства, а останалите са заемни. По принцип всяка ипотека е някаква форма на финансов ливъридж. Да не забравяме, че в основата на имотния балон в САЩ лежи фактът, че много американски семейства започнаха да използват вече ипотекирани имоти за нови и нови кредити с инвестиционни цели. Казано с други думи, с ипотекирана къща се купуват две нови, това представлява ливъридж едно към две. В основата на американското икономическо развитие стои най-вече финансовият ливъридж. Не съм почитател на българския превод „финансов лост“, но действително се получава така, както при лоста с една опорна точка можете да повдигнете тяло с много по-голяма тежест от собственото ви. При използването на ливъридж в период на покачване на цените на недвижимите имоти действително печалбите са двойни и тройни, но точно това е и финансовият резултат в условията на спад на цените. Само за сведение, коефициентът на ливъридж на американските банки преди кризата бе 1:35, което означава, че срещу един долар собствен капитал банките са имали 35 долара активи. Всичко бе прекрасно до момента на спукване на балона. Това, бих казал, не само алчно, но и безумно поведение, вкара вълка в кошарата. Точно финансовият ливъридж се оказа ахилесовата пета на американската икономика. Какво означава това? Ако преди кризата, да кажем, че една банка е искала между 10-15% съфинансиране от клиента си за покупка на жилище, този процент в момента ще се качи двойно и тройно. Според Бил Грос, един от шефовете на най-големия фонд в света за управление на инвестиции в облигации – PIMCO, старите нива на финансов ливъридж са вече история и никога няма да бъдат достигнати отново. Този процес ще се почувства силно и в България.
Деглобализация. Дали искаме или не, е едно, но това ще стане. Да не забравяме, че в условията на финансова криза, макар и неофициално, се чуха доста смущаващи призиви. „Купувайте американско“ и „Британските работни места за британските работници“ са чиста проба форма на протекционизъм. Свидетели сме и на аналогичен случай на Балканите. Нали си спомняте за отправения призив на Гръцката централна банка към гръцките банки, опериращи в този регион. Глобализацията не е необратим процес. Не казвам, че изведнъж всички интернационални компании ще бъдат концентрирани единствено и само на местния пазар, но е твърде вероятно да бъдем свидетели на насочването на значим финансов ресурс към компаниите майки през следващите години.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: