Европа предупреждава за нови “балони”

Бисер Манолов

Не е необходимо да си гениален анализатор, за да уловиш напрежението, което витае само седмица преди срещата на Г-20 (20-те най-развити икономики) в Лондон. Китай официално заяви, че трябва да бъде създадена и втора световна резервна валута след долара. Предложението е това да бъде на принципа, залегнал в специалните права на тираж в МВФ. Финансовият министър на САЩ направи неволен гаф, коментирайки, че ще погледне сериозно на китайското предложение. Валутните пазари, разбира се, че не му простиха и доларът мигновено отслабна с близо 2% спрямо основните валути в рамките на минути.
Последвалото „доуточняване“ от негова страна, че зелените пари задълго ще запазят своя статут на резервна валута донякъде пооправи нещата, но реакцията на пазара е доказателство за натрупаното напрежение в инвеститорите. До голяма степен се спекулира и с мерките, предприети от страна на регулаторните органи за подобряване на ликвидността на финансовите пазари. Имам чувството, че стремежът на централните банкери в момента е да обясняват на масовия потребител техните действия с възможно най-сложната терминология. Само за пояснение искам да подчертая, че когато говорим за качествени мерки за подобряване на ликвидността се има предвид намаляване на лихвените проценти, а когато се говори за количествени мерки, разбирайте най-вече печатане на пари. Та говорейки за многобройните сериозни различия в гледните точки между Г-20 за справяне с финансовата криза, Ангела Меркел излезе с подробно интервю във Financial Times, точно преди срещата в Лондон, за германската позиция. Може да се каже, че в момента Европа не приема безпрекословно американските действия за справяне с кризата.
Според Меркел наливането на безконтролна ликвидност до голяма степен може да създаде предпоставка за крехко възстановяване на финансовата система. Някои европейски икономисти правят още по-крайни коментари – количествените мерки за стимулиране на американската икономика ще доведат до „надуването на нови балони“ в икономиката. Има се предвид най-вече рискът от инфлация. Няма съмнение, че един от основните спорове на срещата в Лондон ще бъде до каква степен държавите трябва да бъдат ангажирани за справяне със ситуацията и до каква степен това да бъде оставено на самия пазар. Американската позиция е, че ще бъдат налети пари точно толкова, колкото трябва. Някой има ли съмнение, че това ще вкара и значим инфлационен риск в един по-обозрим период. Според Меркел: „Кризата не дойде, защото ние ограничихме паричното предлагане, създадохме такива условия, при които растежът на икономиките ставаше с прекалено много пари и като следствие този растеж се оказа нестабилен“. За повечето от европейските лидери водещо място за възстановяване на глобалното стопанство трябва да заеме Китай. Това е единствената световна икономика, която в момента има капацитета да поддържа темпа на собствено производство само чрез вътрешно потребление. Инвеститорите не трябва да бъдат с прекалено големи очаквания за решенията, които ще се вземат в Лондон.
Говорим за създаване на архитектура на коренно различни финансови пазари и това не може да бъде постигнато в рамките на няколко дни от страна на големите 20. Друг важен момент в позицията на Меркел е, че не трябва да бъдат прекалено големи очакванията към Германия за финансови стимули както за вътрешния, така и за международните пазари. Тя заяви, че германската нация застарява и намалява, което прави доста трудна задачата за стимулиране на вътрешното потребление.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: