Дните на долара са преброени

 Норвежката крона заема мястото на швейцарския франк като спасителна валута

Бисер Манолов
През изминалата седмица станахме свидетели на безпрецедентно обезценяване на зелените пари към основните валути на седмична база за последните 20 години. Анонсираното намерение на американското правителство за изкупуване на 300 милиарда долара държавен дълг показа чувствителността на инвеститорите по тази тема. Всички знаят, че дните на долара като единствена световна резервна валута са преброени. Но никой не иска все още да отчете този безспорен факт в своето инвестиционно поведение. По всяка вероятност големият губещ в тази ситуация ще се окаже Китай. Получава се изключително странен парадокс. От една страна, парите на най-голямата държава ще бъдат инвестирани за срок от 10 години при лихва от 2,5% (това е доходността на американските десетгодишни облигации, в които Китай се явява най-големият инвеститор), а от друга страна, се очертава изключително негативна дългосрочна прогноза за стойността на зелените пари. Или казано с други думи – двойна загуба. Не допускам, че изявлението на администрацията на Обама не е било планирано внимателно. Парадоксът е, че до този момент реално пари в тази посока не са вкарани. Всичко понастоящем е чиста проба вербална интервенция. Нещо повече, става въпрос за търсено манипулиране на финансовите пазари. Можете ли да си представите ситуация, при която преди заседание на Европейска централната банка за определяне на лихвените проценти г-н Трише предварително да обяви, че лихвите ще бъдат намалени с 0,5%? Практиката е, какъвто и да е коментарът, да бъде отправен след решението. Индексът, който измерва стойността на долара към кошница от основни валути, отвори в началото на седмицата при нива от 87 пункта. В края на работната седмица обезценката му бе с 4%. Очертава се ясна тенденция, при която средносрочната цел на еврото е 1,40 долара за евро. Единствено публикуването на данните за спад на индустриалното производство в Европа за месец февруари с 3,5% спряха тоталното потапяне на долара. При отваряне на финансовите пазари при ниво от 1,2990 долара за евро, в четвъртък бе „ударен“ таванът от 1,3740 евро за долар. Безспорният фаворит спрямо щатските пари бе норвежката крона, която инкасира покачване със 7%. Това е най-голямото седмично покачване от 1973 година насам. Анализаторите препоръчват като стратегия инвестиции в тази валута. Нещо повече, заговори се, че в настоящите условия на финансова криза тя може да заеме мястото на швейцарския франк в статуса му на „спасителна“ валута след официалното становище на централната швейцарска банка, че …франкът е надценен. Свидетели сме на безпрецедентни действия на централните банки в желанието си да девалвират своите валути като мярка за стимулиране на експорта. Това, разбира се, е чиста проба държавен протекционизъм, но повярвайте ми, че официални коментари в тази посока няма да чуете.
Валутните колебания на щатските пари възвърнаха блясъка на златото по един категоричен начин. При нива на жълтия метал около 885 долара за тройунция преди „изцепката“ на Федералния резерв, еуфорията от покупки го изстреля до 950 долара за тройунция. Според Алан Хип от Citigroup решението на Федералния резерв е подготвило условията златото да пробие психологическото ниво от 1000 долара за тройунция в краткосрочен план. Големите банки все повече препоръчват на своите клиенти да залагат на златото в дългосрочен план. Според Credit Suisse дългосрочната ценова цел е 1500 долара за тройунция.
Реакцията на петрола бе в същата посока. Нивата на черното злато от типа Брент достигнаха на фючърсния пазара стойността от 50 долара за барел. Надделява мнението на анализаторите, че средносрочният и дългосрочният спад на цените на петрола е овладян. Нещо повече, отчита се, че нива под 40 долара за барел са в миналото. Доставките на петрол от типа Брент за месец септември твърдо се движат в границите над 70 долара за барел. Трябва да бъде отбелязано, че тези доставки не отчитат само идеята за повишено търсене, най-вече поради наченките за възстановяване на американската икономика. Част от тях са базирани на инфлационните прогнози.
Родната валута ще се покачва спрямо долара. Доларовите депозити са „двойна грижа“ – нулеви лихви и обезценяваща се валута. В средносрочен и дългосрочен план нивата ще са под 1,3 лева за долар. Ако началото на процеса за излизане от кризата настъпи по-скоро, т. е. през второто полугодие, нищо чудно да бъдем свидетели на нива от 1,22-1,25 лева за долар. Ако все пак желаете да поддържате доларови активи, считам, че покупката на български еврооблигации с падеж 2015 година, които са деноминирани в долари, е най-добрата идея. Доходността до падеж на тези облигации, която ще реализирате, се движи в рамките на 7-7,5%, и то държавно гарантирана. Така че пожелавам успех на по-активните инвеститори, любители на щатските пари. Аз лично ще заложа на обратната посока.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: