Идва ли пролетта за инвеститорите

Бисер Манолов
Имам чувството, че пролетта за инвеститорите тази година ще изпревари календарната. От дълго време насам не бяхме свидетели на толкова позитивни новини за финансовите пазари. Не считам, че в този момент мога да бъда обвинен в безпочвен оптимизъм, но изтерзаните сърца на инвеститорите бяха огрени от първите пориви на пролетното слънце. Та, за какво иде реч.
Първата новина, разбира се, идва от Америка. Акциите на три от най-големите американски банки – Citigroup, Bank of America и JP Morgan, „изригнаха“. Финансовите институции обявиха положителни финансови резултати за първите месеци на годината. Индексът S&P, отчитащ състоянието на финансовия сектор в САЩ, само в рамките на седмицата се покачи с 34%, което почти заличи натрупаната загуба от началото на годината от 35%. Благодарение на политиката на нулеви лихви от страна на Централната банка на САЩ инжектирането на средства от страна на правителството в капитала на банките и възстановеното дългосрочно кредитиране финансовата система на САЩ бавно започва да възстановява нормалния си ритъм на работа. Въпреки че ситуацията с пазара на недвижими имоти остава да бъде критична, по-агресивните инвеститори започват да заемат позиции за изкупуването на имоти. Според Антъни Болтън от инвестиционния фонд Fidelity International, не е изключено да бъдем свидетели на още негативни новини, но точно в този момент не трябва да се предаваме. Неговото становище е, че най-критичната точка на кризата е премината през месец ноември на миналата година. Преструктурирането на потребителските кредити дава ефект в момента, което може да бъде отчетено като повратна фундаментална точка за обръщане на ситуацията. Разбира се, че на пазара изобилстват и противоположни мнения, като това на Андрю Ло, професор от Масачузетския технологичен институт, който очаква нови 20% обезценка на фондовите индекси в САЩ през първото полугодие на 2009 година.
Втората значима новина бе с източник Лондон, където се проведе среща на 20-те най-развити световни икономики, които създават 85% от световния брутен продукт. Според финансовия министър на САЩ Тим Гайтнер „изглежда, че светът ще обедини усилията и средствата си за справяне с кризата. Съвместните действия ще продължат дотогава, докато не бъде възстановено доверието във финансовата система“. САЩ призова Г-20 да отделят до 2% от брутния си продукт най-вече за фискални стимули. Централните банкери на тези държави ще подпишат съвместно комюнике, с което ще се ангажират да поддържат настоящата политика на ниски лихви. Ще бъде увеличен капиталът на МВФ на 500 милиарда долара. Като цяло отговорностите на Фонда се увеличават неимоверно. В периода 2011-2013 година ще бъдат променени и принципите на гласуване, като традиционното влияние във Фонда на САЩ и Европа по всяка вероятност ще намалее. Това действително е крачка в посока създаването на единнен глобален регулаторен орган, подчинен на принципите на равноправно членство.
Третата фундаментално значима новина от изминалата седмица е призивът на ЕС към европейските търговски банки да разкрият безусловно пълната информация за размера на токсичните си активи, ако кандидатстват за държавна помощ. Европейският комисар Нели Краус изрази недоумение за начина, по който се държат банките до момента. Тя спомена, че в повечето случаи, когато е коментирала ситуацията с шефовете на големи европейски банки, е констатирала една и съща позиция от тяхна страна: „Ние сме ОК, но другите банки имат проблеми.“ Тя призова Deutsche Bank да поеме лидерството в тази посока, като организира среща между големите европейски банки.
Идеята е да се излезе с общо комюнике, което да гарантира, че тези финансови институции си имат взаимно доверие. Публична тайна е, че значителна част от банките преустановиха търговията помежду си, най-вече по пласирането на финансов ресурс, след началото на кризата. Според комисаря това анонсиране ще доведе до възвръщане интереса на инвеститорите към покупка на акции на европейските банки. Според мен идеята за създаване на обща структура, към която да бъдат насочени токсичните активи на европейските банки, изглежда по-близо отвсякога. Тъй като, ако се действа на национално, а не на паневропейско ниво, ефектът ще бъде незначителен.
В модерната глобална финансова история за първи път се предприемат толкова крупни общи мерки за спасяването на глобалните финанси. Все повече надделява мнението, че е възможно да имаме и нов лидер в процеса на излизане от кризата – Китай. Към настоящия момент Китай е най-големият държател на американски държавен дълг. Китайският премиер Уен Жиабао официално призова САЩ да предприемат мерки в посока „гаранция за качество на този вид кредити“. Около 70% от близо 2-трилионния резерв на Китайската централна банка е инвестиран в доларови активи. Светът е изправен пред уникалната ситуация всички страни да предприемат общи мерки за справяне с кризата. Точно в този момент в главата ми изскочи идеята и за общ световен химн. Гениалната творба на Луис Армстронг What a Wonderful World. А има ли нещо по-добро от това да я запеем заедно?!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: