Нужна е по-лесна виза за еврото

Бисер Манолов

Изтеклата седмица бе поредната, наситена със събития за финансовия свят. Повечето от тях ще влязат в историята на световните финанси като „черни“ рекорди. Беше оповестена най-голямата корпоративна загуба, декларирана някога. Шампионът е AIG (American International Group). Най-големият застраховател в САЩ оповести, че е загубил за последното тримесечие 62 милиарда долара. Вторият рекорд в ранглистата е на Citigroup. За първи път цените на акциите паднаха под психологическото ниво от 1 долар за акция след поредната намеса от страна на американското правителство. Цената на акциите на американските банки бяха в основата на срутването на фондовия индекс Dow Jones под нивото от 7 000 пункта от 12 години насам.

На фона на тези събития някак встрани остана инициативата на Полша за необходимостта от съкращаване на сроковете за престой в „чакалнята“ на еврозоната. Декларацията на полското правителство бе направена след срещата на европейските лидери, по времето на която беше коментирано унгарското предложение за създаването на специален европейски фонд в подкрепа на банковия сектор в Централна и Източна Европа. Полша, която има намерение да приеме еврото през 2012 година, ще бъде най-облагодетелстваната държава измежду новите кандидати, ако тези срокове бъдат съкратени. Разбира се, че такава инициатива би повлияла изключително позитивно и на България, ако ни бъде разрешено да влезем в „чакалнята“. Според финансовият министър на Полша Яцек Ростовски „еднаквото третиране на всички държави от региона е неправилно. Различните държави имат различни проблеми“. Според повечето от анализаторите икономическото и финансовото състояние на Полша и Чехия в момента е далеч по-добро от това на Гърция и Италия.

Ревизия в Маастрихтските критерии, които трябва да бъдат изпълнени преди приемане на еврото, е повече от наложителна, според повечето от наблюдателите. Всеизвестно е, че в момента България има проблем само с инфлационните равнища.

Да припомним, че в момента държава, която иска да въведе еврото, трябва да поддържа инфлация, не по-висока от 1,5% спрямо трите европейски държави с най-ниски нива като средно претеглена величина. Относно това условие обаче има твърде много въпросителни.

Първо, трудно за разбиране е какво прави Великобритания в групата за отчитане на инфлацията при условие, че тя не е член на еврозоната.

Второ, трудно за разбиране е защо като критерий за оценка на инфлацията не се вземе среднопритеглената инфлация на всички европейски държави – далеч по-справедливо е. Трето, да бъде взето нивото на инфлацията само една година преди приемането на еврото е изключително кратък период.

Смекчаване на критериите е повече от наложително, особено за държавите от ЦИЕ. При настоящите условия на пазарни турболенции смекчените условия могат да бъдат допълнителен стимул за правителствата на Източна Европа да устоят на изкушенията от раздуване на бюджетния дефицит поради популистки социални действия. Това до голяма степен ще охлади и вихрещите се спекуланти, които атакуват тези валути.

Не трябва да забравяме, че валутните колебания на местните валути все повече отдалечават държави като Румъния и Унгария от ERM-2. На другия полюс са държавите, към които се причисляваме и ние. При определени по-гъвкави критерии може да се радваме на приемане в „чакалнята“ в обозримо бъдеще.

Още един солиден аргумент за смекчаване на критериите за инфлацията е, че в момента текат не инфлационни, е дефлационни процеси. Маастрихстките критерии са от 1990 г. Глобалната икономика оттогава насам е тотално различна. Всички финансисти се единодушни, че е необходима промяна на регулаторната рамка. Може би точно в този момент е важно да се покаже готовност за гъвкавост от водещите икономики. България може да се възползва максимално от създалата се ситуация, което ще гарантира финансовата стабилност в страната по още по-безприкословен начин.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: