Всички чакаме чудо от плана на Обама

Бисер Манолов
Убеден съм, че под една или друга форма всички осъзнават факта, че състоянието на икономиката у нас е в пълна зависимост от случващото се в Европа и САЩ в момента. В този ред на мисли не трябва да има съмнение, че икономическите тенденции навън ще бъдат в основата на протичащите процеси в страната през следващите месеци. Ето защо считам, че трябва да бъде коментиран и анализиран внимателно спасителният план на администрацията на Обама, тъй като индиректно именно този план ще окаже влияние на глобалните икономически процеси, в частност и в България.
Добрата новина от изминалата седмица е, че Сенатът одобри с 60 гласа „за“ срещу 38 против предложения спасителен пакет за държавна интервенция. Приетият вече пакет предвижда действия в четири основни насоки. Първата касае стабилизирането на банковия сектор, тъй като се отнася до подобряване на капиталовата адекватност посредством финансови инжекции в капитала на банките срещу преференциални акции за държавата. Важно е да се подчертае, че новият финансов министър Тим Гейтнер по категоричен начин даде да се разбере, че участието на държавата в капитализирането на банковия сектор не е нейно задължение, а привилегия за банките. Всички банки с активи над 100 милиарда долара ще бъдат подложени на стрес-тестове от страна на регулаторните органи – Федералния резерв и Федералната агенция за депозитно застраховане. Не трябва да се игнорира и фактът, че все още за някои от най-големите играчи на пазара е възможна и национализация.
Втората насока има за цел възстановяване на темповете на кредитиране. Заложената сума за мерки по тази насока е в размер на 200 милиарда долара. Самите мерки по същество представляват предоставяне на средства на банките за отпускане на кредити и касаят основно банкирането на дребно. В тази част се коментират ипотечните кредити, студентските заеми, потребителските кредити, кредитите за автомобили и т.н. Анонсираното послание от страна на правителството е, че то осъзнава виталната необходимост за отпушване на нормалното кредитиране. Ако това не стане факт в рамките на максимално съкратени срокове, рецесията ще се задълбочи. В миналото голяма част от студентските и потребителските кредити бяха финансирани от банките чрез емитирането на специални облигации (assets backed securities). След започването на кредитната стагнация през 2007 година близо половината от 6-трилионния пазар на потребителски кредити практически блокира.
Третата част на спасителната програма съдържа механизми за изчистването на „заразените активи“ от балансите на банките. Сумата, която може да бъде използвана в тази посока, възлиза на 1 трилион долара. В тази си част програмата твърдо залага на публично-частно партньорство при изкупуването на „заразените активи“. Яснота обаче при реализацията й каква част от средствата ще дойдат от държавата и каква от частния сектор – все още няма. Държавата е твърда в намерението си да бъде определен пазарен принцип на формирането на цените на тези активи. Целта е самата процедура по изкупуването да бъде максимално прозрачна и доколкото е възможно, справедлива при спазването на пазарни принципи. Коментира се също така купувачите на токсичните активи да получат държавна гаранция от страна на Федералната агенция за депозитно застраховане при инкасирането на евентуални загуби. Това е напълно обосновано, тъй като без наличието на такава гаранция отсега може да се прогнозира, че инвеститорският интерес ще бъде нулев.
Четвъртата част на плана касае мерки за облекчаване на кредитополучателите, които се намират в затруднено положение по изплащането на своите ипотечни кредити. Заложени са 50 милиарда долара за подпомагане на кредитополучатели в затруднено положение с цел намаляване на месечните им ипотечни вноски. Между другото трябва да отбележим, че точно помощите за проблемните ипотеки бяха подложени на най-ожесточена критика от страна на демократите по време на обсъжданията в Сената през миналата година, когато бяха предложени от правителството на Буш.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: