Започна обратното броене за Обама

Бисер Манолов
Приключването на първата работна седмица за 2009 година даде индикация, че ни очакват отново вълнуващи времена. Винаги съм се удивлявал колко фриволно участниците на финансовите пазари могат да интерпретират различни индикатори за икономиките. Не използвам определения от типа „много малко“, „много лошо“ и т. н. Когато коментираме икономическите процеси обаче, точно такъв „език“ е подходящ.
Какво имам предвид? В петък бяха публикувани данните за нивото на безработицата в Щатите за последния месец на 2008 година. Бе констатирано, че тя е освободила „само“ 524 000 работници. Казвам „само“, защото макроикономистите очакваха загубилите препитание да бъдат 550 000. Тази информация се оказа положителна за американския долар, вследствие на което той успя да добави 2,5% към стойността си. От началото на годината спрямо европейската валута той бележи вече 4% покачване. Според Мат Естив от Tempus Consulting във Вашингтон „публикуваните данни са много по-добри от очакваните“. Наистина странно! Безработицата в САЩ е достигнала 7,2%, което представлява най-високото ниво от близо 16 години. За 2008 година общият брой на загубилите работата си е 2,6 милиона, което е най-голям спад от 63 години насам.
В сряда пред икономическия клуб на Вашингтон финансовият министър Хенри Полсен говори за необходимостта от продължаване на политиката на държавна подкрепа за двата ипотечни гиганта Fannie и Freddie. Досега само в увеличаването на капитала на двете агенции държавата е инжектирала близо 14 милиарда долара. В момента сме изправени пред изключително сериозния конфликт между държавния интерес и интереса на частните акционери на двете компания. Никой не знае колко дълго ще продължават да трупат загуби тези компании. Полсен действително показва тотална промяна на своите икономически възгледи, тъй като по време на въпросната реч той изрази мнение, че двете компании трябва да бъдат тотално национализирани.
Финансовата криза действително промени поведението на пазарните участници до неузнаваемост. Само допреди половин година Citigroup и Morgan Stanley бяха едни от най-свирепите конкуренти. В петък бе публикувана информация, че е твърде вероятно Citigroup да продаде 51% от своята брокерска компания Smith Barney на Morgan Stanley. Едни от най-свирепите конкуренти си подават ръка, за да оцелеят заедно! За пореден път се убеждавам, че в областта на бизнеса невъзможни неща няма! За тази продажба Citigroup ще получи 2,5 милиарда долара. След придобиването компанията ще има 19 000 брокери, което я прави най-голямата брокерска компания в САЩ, изпреварвайки Bank of America с нейните 16 000 брокерски места след придобиването на Merrill Lynch. Няма да се учудя, ако в един момент и тези три банки се обединят, имам предвид Bank of America, Citigroup и Morgan Stanley. Представяте ли си колко лесно тогава ще бъде на надзорните органи!
Месец януари е изключително важен за инвеститорите. Ще бъдат публикувани първите финансови резултати на публичните компании, а също така на 20 януари рулът на управлението на най-голямата икономика се поема от администрацията на Обама.
На българския паричен пазар бяхме свидетели на най-спокойната седмица от месеци насам. Лихвата по най-краткосрочните депозити на междубанковия паричен пазар спадна до 4,15%. Подобрената ликвидност отпуши и обемите на едноседмичните и едномесечните сделки. Най-хубавото е, че в системата има пари. Не бих бил прибързан оптимист, но искрено се надявам, че ако тази ситуация на повишена ликвидност на междубанковия паричен пазар продължи, това ще натисне и лихвите по корпоративните и ипотечните кредити надолу. Българските глобални облигации повишиха стойността си над номиналната си стойност, говоря за деноминираните в долари и евро глобални облигации с падеж 2013 и 2015 година. При условие че доларовите лихви са почти нулеви, не мога да си представя по-добра алтернатива за инвестиране от българските книжа.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: