Пазарът чака Обама

Бисер Манолов
Глобалните фондови пазари започнаха с позитивизъм през първия работен ден на 2009 година. В петък Dow Jones се изстреля с 253 точки нагоре, достигайки нивото от 9029 пункта. Наистина отлично начало! Повечето от инвеститорите считат, че сме достигнали нивото, при което всяка позитивна новина ще даде много повече импулс на пазара към покачване, отколкото негативните новини към спадане. Това настроение е провокирано от факта, че през 2008 година просто липсваха позитивни новини.
Лично за мен ситуацията в момента изглежда от типа „птичето на щастието каца един път на рамото“. Според направено анкетно допитване от списание Business Week „Къде бихте инвестирали в момента?“ – 24% от американците биха инвестирали в акции, 12% в недвижими имоти, 13% в държавни облигации. Спрямо 2003 година резултатите са твърде любопитни, защото тогава настроенията са били коренно различни – 8% в акции, 46% в недвижими имоти и 7% в държавни облигации. На въпроса „Ако имахте само 15 минути на разположение, към кого бихте се обърнали за съвет?“ – над 50% от анкетираните споменават Уорън Бъфет. Мнозина анализатори се опитват да направят аналог на ситуацията в момента и стъпването в длъжност на новия американски президент Барак Обама с тази от 1933 година, когато е избран Рузвелт и фондовият пазар в САЩ се възстановява с 66% само в рамките на тази година. Разбира се, че прекомерен оптимизъм в момента е странен, но на моменти е необходим. Защото 2008 не беше само лоша година за инвеститорите. Тя бе ужасна година. Обама твърдо обяви плана си да разкрие над 3 милиона нови работни места. Наистина, призракът на безработицата в момента придобива чудовищни размери, а прогнозите са, че през 2009 г. тя може да доближи 8-9% в САЩ. Въпреки всичко 2009 г. може би ще се окаже по-добра, отколкото мнозина от нас очакват. Имаме безпрецедентни в исторически план нива на ипотечните лихви. Прогнозите са, че до средата на годината ще бъде овладян спадът в цените на жилищата в САЩ.
Нека да честитим и 10-годишнината на еврото, а също така да се сбогуваме и със словашката коруна. Словакия стана 16-ият член, който въведе еврото като национална разплащателна единица. Шефът на централната словашка банка коментира събитието с думите: „Финансовата криза ясно показа важността от наличието на стабилизираща котва за малките и отворени икономики, които са изложени от време на време на сериозни турболенции на финансовите пазари“. Най-вече им завиждам на словаците за спада в лихвените проценти, което ще стане автоматично с въвеждането на еврото.
Доларът напомпа мускули през първия работен ден. Стойността му спрямо еврото достигна до 1,3900 долара за евро при стойности в края на 2008 година от 1,4200 долара за евро. Положителното настроение по отношение на американския фондов пазар се прехвърли и върху зелените пари, но според мен това състояние е с краткосрочен ефект. Да не забравяме, че в средата на този месец централната европейска банка по всяка вероятност ще намали лихвените проценти с 0.5%, но според всички анализатори това ще бъде последното намаляване на лихвите на стария континент.
Петролът зацикли в границите на 42-48 долара за барел. Искрено се надявам, че нещата ще се развият в тази плоскост по възможност най-продължително. Намаляване на дневните производствени квоти от страна на ОПЕК в момента не оказва абсолютно никакво влияние върху цените. Най-вероятният сценарий по отношение на черното злато е средна цена за 2009 година около 50-55 долара за барел. Между другото котировките на петролните фючърсни контракти с доставка септември и декември са с около 5-8 долара по-високи от мартенските.
Нека да си пожелаем за 2009 година ниски ипотечни лихви, високи цени на акциите, нисък петрол.
Но преди всичко ДА СМЕ ЖИВИ И ЗДРАВИ!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: