Годината на Черния лебед

Бисер Манолов
Замисляли ли сте се каква е вероятността, изключвайки Австралия, да видите черен лебед? Може би по-близко до българските възприятия звучи въпросът „Замисляли ли сте се каква е вероятността да видите бяла лястовица?“ Насим Талеб е безспорно най-популярният макроикономически и риск анализатор в момента. Концепцията за черния лебед е в основата на неговата теория, според която ние сме склонни да допуснем вероятността в много по-голяма степен едно минало събитие да се повтори, отколкото да приемем факта, че по-вероятно е това да не стане.
Ще перефразирам написаното по-горе по друг начин. Преди да преминете на зелен светофар, допускате ли, че има вероятност някой профан да ви отнесе? Отговорът е твърдо „не“ (макар че за София е по-скоро „да“).
Позволих си да започна по този начин моя коментар поради факта, че цялата 2008 година мина под знака на Черния лебед. Ето и няколко доказателства:
1. За първи път бяхме свидетели на толкова лудешко движение на цената на петрола в рамките на една година. Стартирайки от 80 долара, барелът достигна до $147 и се върна под 40. Черен лебед.
2. Нулеви лихви в САЩ. Черен лебед.
3. Доходност на 10-годишните американски облигации от 2%. Черен лебед.
4. Движение на еврото към долара през последната седмица от 1,33 евро за долар до 1,47 и спад до 1,39 евро за долар. Движение от 23 пункта в рамките на седмица! Черен лебед.
5. Национализиране на ипотечния пазар в САЩ. Черен лебед.
6. Погребването на инвестиционното банкиране в САЩ. Черен лебед.
Мислите ли, че има дори и един икономист, анализатор, банкер, дори гадател, който да е предвидил горепосочените събития? Аз лично не познавам такъв. Няма да се учудя, ако професионалните инвеститори сънуват черни лебеди. Опитвам се да фокусирам вашето внимание върху тази нова концепция, защото съм убеден, че тя ще доминира в глобалното икономическо развитие през следващото десетилетие. За да бъдем готови за неочакваното, трябва да приемем факта, че то съществува. Икономическата теория изостава твърде много от случващото се в реалния сектор. Убеден съм, че в учебниците по икономика 2008 година ще попадне в анализите като „Годината на Черния лебед“.
Конвенционалните решения за преодоляване на икономическата криза трябва да бъдат забравени. Твърде вероятно е политиката на нулеви лихви в САЩ да заложи нова бомба със закъснител за след пет-шест години. Не мога да си представя, че който и да е разумен инвеститор би вложил своите пари за 10 години на 2% годишна доходност. Вие бихте ли го направили?!? Точно това предлага в момента американската администрация на инвестиционната общност. На средногодишна база лихвените проценти в САЩ от началото на миналия век са се движели в рамките на 5-6%. Дали в момента не е заченато ново черно лебедче!?
Много от участниците на паричните пазари обвиняват Европейската централна банка, че не е достатъчно агресивна по отношение намаляването на лихвените проценти. Аз бях един от тях. Казвам „бях“, защото при един по-задълбочен анализ разбирам, че има твърде много логика в тяхното поведение. Финансовият министър на Франция загатна, че е твърде вероятно Европейската централна банка да не последва този път американските си колеги в посока ново намаляване на лихвите.
Надявам се, че през 2009 година доверието на финансовите пазари ще се възвърне. Надявам се, че през 2009 година няма да видим черни лебеди. Или нека да го кажа с други думи – надявам се, че все повече хора ще знаят, че те съществуват. За България си пожелавам по-ниски лихви. Само това.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: