Добре, че е Валутният Борд!

През последната седмица стана изключително актуално да се коментира валутния борд, еврото,  валутните механизми и още множество теми в тази посока. Аз ще се въздържа от коментари по темата. Бих желал да споделя някои виждания по отношение на  случващото се в държави от  Централна и Източна Европа. Определено в тези държави има напрежение на финансовите пазари. Не използвам  думата „криза” съвсем умишлено. Полският икономически министър също не я използва, но предупреди в прав текст инвеститорите, че ще загубят милиарди евро, ако разчитат на покачване на стойността на злотата. До края на годината централната банка на Полша ще намали лихвата с още 1%. Дилърите очакват същите действия и от страна на чешката  и унгарска централни банки. Най-голяма обезценка до този момента бележи сръбския динар.  От месец август до сега той е загубил над 22% от стойността си. Лихвите по депозитите в динари се движат в рамките на 18-20%. Само преди една година истински завиждах на нашите румънски колеги за разнообразието от финансови инструменти на техния паричен пазар. В момента бих казал, че им съчувствам искрено. Чуждестранните инвеститори в момента липсват. На междубанковия паричен пазар трудно може да бъде намерен ресурс на цена под 20%, без значение на  срока . Преди един месец бяхме свидетели на истинската драма на румънския финансов пазар, когато лихвите по овърнайт депозитите удариха 55%.

Ситуацията в Украйна изглежда смразяваща. Със способи от съветско време, централната украйнска банка предприе ред от мерки, лишени от всякаква икономическа логика, за обуздаване на финансовия трус. Как ще ви прозвучи примерно, че нямате право да си теглите и разваляте паричен депозит, под какъвто и да е предлог, освен на падежа!? Инвеститорите дадоха своята присъда на такъв тип мерки – лихвите по едномесечните депозити на междубанковия паричен пазар достигнаха 50%….., ако изобщо има кой да ви заеме средства.

Според организацията за икономическо развитие и сътрудничество OSCE ще бъдем свидетели на значително забавяне на растежа на икономиките на Русия, Индия и Китай, а и Бразилия е на път. Споменавам тези държави защото настроението и отношението на инвеститорите спрямо тях, ще даде индикации и какво да очакваме спрямо нас.

Спомняте ли си, че си пожелахме цени на бензина около 1,8 лева за литър. Това е на път да стане. Аз лично не бих показал еуфорична радост, защото както при всяко нещо и при цените на петрола имаме „обратна страна на медала”. Настоящите нива показват, че енергийните  търговци дисконтират, че глобалната икономика е в рецесия. В петък цените на петрола от типа  „Брент” паднаха под 40 долара за барел. На секундата  анализаторите започнаха да прогнозират  цени около 20 долара за барел през 2009 година. Не вярвам, че това е възможен сценарий. Нива между 40-60 долара за барел изглеждат напълно балансирани както за производителите, така и за потребителите.

Европейската централна банка намали лихвите с 0,75%. За някои това е агресивно, но лично за мен е недостатъчно. Една комбинация между засилващо се евро и ниска инфлация би трябвало да даде комфорт на Европейската централна банка да понижи лихвите под 2% на годишна база. Спадащото промишлено производство  и линеещото потребление правят опасна симбиоза, която може да вкара европейската икономика в задънена улица, когато няма да ни интересуват никакви лихвени проценти. В условия на криза се оказа, че превантивно-агресивното поведение от страна на държавата е единствено възможното. Изчаквателното поведение с частични мерки са гаранция за най-висока социална цена.

Декември по–принцип е изключително непредсказуем месец по отношение движението на цените на финансовите активи. То май и цялата година беше една голяма лудница с фатални последствия за голям брой от участниците на финансовите пазари. Бих препоръчал да не се взимат каквито и да е инвестиционни решения. Очакванията ми за 2009 година, че ще започнем със задължителните „100 дни на доверие за новата американска администрация”. Е, дотогава по-агресивните инвеститори могат да вложат ресурс в акции на банки, просто защото не могат да си представя по-ниски цени от тези в момента.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: