Ще спре ли да пада цената на „черното злато”?

През последните дни цената на петрола бе подложена на мощен ценови натиск в „южна” посока. Парадоксът е, че това бе очаквано развитие на нещата от всички инвеститори, с изключение на производителите и търговците на петрол. Да, наистина в момента най-объркани изглеждат държавите с многобройни нефтени платформи. За първи път от 2005 година насам цените на нефта (с уточнението, че става въпрос за декемврийските фючърсни контракти от типа „Брент”) се „гмурнаха” под нивото от 50 долара за барел. Руснаците от няколко месеца коментират упорито (по-точно се опитват да манипулират), че видите ли  „справедливата” цена за производители и потребители била около 70 долара за барел. Как точно е определено това ниво, само те си знаят. Според  Financial Times,  при всеки спад на петрола под 70 долара за барел, Русия губи с всеки долар надолу по 5 милиарда долара на годишна база. Или казано с други думи, ако цената на петрола през 2009 година се установи около 60 долара за барел средно годишно, това ще доведе до 50 милиарда долара загуби за руската хазна.

Е, при това положение съвсем обяснимо е Москва да показва признаци  на слаби нерви.

В световната организация на страните производителките на петрол – ОПЕК, неразбирателството по отношение на единната официална политика остават. Традиционното разделение на  „бедни и богати” страни доведе до толкова „шум” в системата, че за момента ситуацията изглежда извън контрол. Нигерия категорично заяви, че няма никакво намерение на намалява количеството на дневното си производство на петрол. Нещо повече, те ще увеличат производството, за да компенсират спада в цените. Според енергийния министър на Нигерия – Одеин Ажумогобия, бюджетът на страната за 2009 година е разчетен при цени от 45 долара за барел. Един от лостовете на петролния картел, в стремежа да се обърне негативната ценова тенденция, е в повсеместното  намаляване на дневното производство  от страна на всички държави-членки. Ако се повтори обаче ситуацията от 1990 година, когато такъв ангажимент бе поет официално, но на пазара се появиха количества надхвърлящи договорените квоти, няма да бъда учуден цените да  се „срутят” до края на годината и до 40 долара за барел.  В настоящия момент дневното производство бе намалено с 1,8 милиона барела. Да припомня, че цената на петрола достигна до рекордното ниво от 147 долара за барел през тази година. Това бе прогнозирано от най-голямата инвестиционна банка в света – Goldman Sachs. Между другото, те са и най-активните инвеститори в  енергийни продукти (разбирайте „класически” спекуланти, в което няма нищо лошо)  в сравнение с всички големи играчи на Wall Street. Та, въпросната банка приключи със своите ежедневни прогнози за движението на цените на петрола, предназначени за клиенти на банката. Не мога да си обясня това нейно решение, но ми  намирисва , че то е продиктувано от  поредните …”грешни инвестиционни решения”.

Deutsche Bank прогнозира  цени под 40 долара за барел през първото тримесечие на 2009 година, с оглед влошаване на ситуацията в реалната икономика. Според Антони Халф, от брокерската компания Newedge в Ню Йорк, „спадът в потреблението на петролни продукти в момента е съизмерим единствено с петролната драма от 1970 година.” Моментното състояние на петролния пазар показва, че единствените държави, които могат да се справят с цени на петрола под 50 долара за барел, без да имат проблеми с платежния си баланс, са Алжир, Катар и Саудитска Арабия, според проучване на PFC Energy.

Отдавна съм престанал да следя начина на ценообразуване на петрола в България. Впрочем, никога не съм го знаел, а надали някой изобщо го знае (е надявам се, че все някой го знае!).  Процентното покачване на долара е  пъти по-малко от процентната обезценка на цената на петрола. А абсурдното сравняване на цените на горивата у нас с тези в Европа,  го оставям като извод на вас.

Бих добавил само, че цената на петрола ще продължава да пада. Производствените квоти не могат да бъдат намалявани безкрайно от страна на държавите производителки. Венецуела и Иран са първите, които ще увеличат производствата си, без да се съобразяват с каквито и да е било решение от страна на ОПЕК, по простата причина, че производството на петрол е почти единствения източник на приходи за тези държави.  Колко добре позната история  „Богати срещу бедни!”.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: