Финансови пазари

За финансовата криза ………позитивно!
Е, няма как по време на финансова криза най-активните инвеститори в акции да не се редят на опашка пред аптеките за хапчета против стомашни болки. Е, няма как анализаторите с по-развинтено въображение да  не предсказват  края на света. Е, няма как  търговците с по-слаби нерви да не натискат бутоните на клавиатурата с треперещи пръсти инкасиращи поредната загуба. На всички ни се струва, че цар Хаос е владетел на света смачкал победоносно всички и навсякъде. В очите на финансистите се вижда само едно – безкрайно отчаяние. Заговори се, че Америка се връща в периода на голямата рецесия от 1929-30 година. Забравихме да гледаме на цифрата с подобаващ респект, а само те са най-безпристрастния съдник на икономиката.  Та говорейки за Голямата рецесия бих припомнил, че в този период фалират 4 000 банки, безработицата е 20%, промишленото производство спада с 47%,  БВП се смачква с 30%. На 29 октомври 1929, черният вторник, Dow Jones спада с 30%. До юли 1939 той заличава близо 90% от стойността си от най-високата му точка преди кризата. На всички, за които монетата има само една страна, предлагам да я обърнем внимателно и да се концентрираме в това, което ще видим за състоянието на американската икономика. Не искам да използвам клишета, от порядъка на това, че “ когато Америка кихнела ….какво ставало с другите държави“, поради факта, че Америка се разкашля здраво. Бих желал да предоставя няколко позитивни факта, които всеки да  интерпретира с оглед на цвета на очилата, които е сложил в момента.
Факт 1 – Инфлацията пада! За родната публика, това звучи като проява на лош хумор, но……Най-големият обвиняем за глобалната инфлация Китай отбеляза спад на инфлацията от 8,7% на годишна база до 4,9% в периода февруари август. Централната китайска банка намали лихвите за първи път от 6 години насам.
Факт 2 – Петролът пада! Падна и то с 40 % от 147,27 долара за барел до 90,83 долара. Глобалното потребление е около 86 милиона барела на ден. На годишна база крайните потребители ща спестят около 2 трилиона долара!  Цената на  домакинската газ в САЩ се понижи с 46% от началото на годината. Някои икономисти го нарекоха “ намаляване на данък енергия“.
Факт 3 – Продуктивността в САЩ се качва с 3,4% на база второ тримесечие за 2008.
Факт 4 – Експортът на американските компании се повиши с 21% към края на юли, на годишна база.
Факт 5 – Към 1 септември 2008, спестяванията на американците в депозити и колективни схеми за управление достигнаха рекордните 7,3 трилиона долара! Да ме извиняват макроикономистите, за които Америка е само един голям консуматор и нищо повече. Макар, че глобалния растеж зависи точно от това потребление.
Факт 6 – Финансовият тайфун, доведе до национализирането на двата ипотечни гиганта Фреди Мак и Фреди Меи. Това в края на краищата за крайните ипотечни потребители означава само едно – по-ниски лихви по ипотеките! Т.е. в средносрочен план няма как пазарът да не се стабилизира.
 Защо акцентирам на състоянието на американската икономика?  Защото съм убеден, че „кашлянето“ и макар и мощно ще свърши скоро и тогава най-големите песимисти в момента, традиционно, стават най-големите оптимисти.  Времето, когато ще махаме дебелите шалове наближава, макар че идва зима!
В този ред на мисли, знам че всички ги интересува какво ще стане на родната ни „борсичка“. Икономиката върви, няма спор!  Инфлацията притеснява – няма спор!
Лихвите ще спрат да се качват – а…тук може да поспорим. Лично за мен стъпките в посока на оправяне са следните:
1. Налятата ликвидност от страна на централните банки в размер на 180 милиарда долара ще подобри ситуацията на глобалните пазари. Това ще натисне лихвите по доларовите и евро депозити надолу. Трябва да се следят внимателно 6- месечните EURIBOR и LIBOR.
2. Това ще доведе до намаляване на рисковата премия  за нововъзникващите пазари. Трябва да се наблюдава индексът на фондовите борси  отчитащ движението на акциите на  BRIC държавите ( Бразилия, Русия, Индия и Китай).
3. Нормализирането  на тези пазари ще означава само едно ……големите пари ще се върнат обратно към рисковите инвестиции.
4.  SOFIX – хмммммммм….. защо пък не – 1200 в края на 2009 ми звучи абсолютно реално.

 

Изводи:

1. Инвестирането в акции е болезнено упражнение. Най-добре е да си закупите шепа сънотворни лекарства. Да заспите и може би ще се събудите милионери.
2. Ситуацията в момента е „възможност“ да се влезе в процеса на преразпределение на  световното богатство.
3. След сълзите винаги идва усмивка………..нека с това да завърша.

P.S.
Настоящият коментар не е препоръка за покупка или продажба на акции.

Статията е написана за в-к „Стандарт“ м. септември.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: