Автогиганти на опашка за помощи

Бисер МаноловИзглежда, че повсеместната национализация в САЩ продължава с пълна сила. След наливането на „невиждани“ държавни средства във финансовия сектор на дневен ред е автомобилната индустрия. Говорителката на Конгреса Нанси Пелоси заяви, че ще подготви писмо до финансовия министър Хенри Полсън, с искане да бъдат допуснати за финансиране до държавната програма за „Облекчение срещу проблемни активи“ „трите големи“ автомобилни компании. В петък General Motors и Ford Motor публикуваха неочаквано лоши резултати за последното тримесечие на текущата година. Оказа се, че GM е заличило от балансите си нови $4,2 млрд. Ford e малко „по-добре“ със загуба от 2,9 млрд. И от двете компании заявиха, че нивото на разходите трябва да спадне с нови 10-15%, което в прав текст означава нови уволнения.
Акциите и на двете компании се сринаха с по 80% от началото на годината. През 2009 г. автомобилната индустрия на Америка е заложена на карта. И трите компании (вкл. Chrysler) са с понижен кредитен рейтинг до нивото junk, което е една степен преди фалит. Продажбите на нови автомобили спадат катастрофално и това до голяма степен прави правителствената намеса задължителна. Реструктурирането на целия автомобилен сектор може да мине и през обединяване на трите компании. Това е твърде възможен сценарий при условие, че се опре до държавни пари. До този момент администрацията на Буш с неохота коментира проблемите в сектора и с право. Кой знае, ако държавната финансова инжекция стане факт, кой сектор ще последва на опашката за държавната купанка. Единствената автомобилна компания, която до този момент впечатлява с резултатите си, е германската Porsche. За последните дванадесет месеца тя е отбелязала ръст в печалбата си над 40%. Не бързайте с изводите си! Не става въпрос за реализирани резултати от продажба на коли, защото точно в такава ситуация хората най-малко мислят за покупка на Porsche. Официалната информация е, че доходността е реализирана от използването на финансови инструменти върху акции на Volkswagen AG, между другото регулаторните органи разследват сделката.
Европейската централна банка намали лихвените проценти с 0,50%. Дали това е много или малко ще видим през следващите седмици. Според мен трябваше да бъдат поне толкова агресивни, колкото Bank of England с намаление от 1,50%. Считам, че има някаква психологическа граница, за да видим лихвите в Европа под 2%. Но това трябва да стане, защото трябва да стане (опит за перифразиран цитат от „Мечо Пух“). Испания бе първата европейска държава, която публикува отрицателен ръст на брутния си продукт за последното тримесечие.
Златото и среброто са под значим ценови натиск. Повечето дребни инвеститори считат, че това едва ли не е най-надеждната инвестиция в момента. Повярвайте ми, на жълтия метал му предстоят тежки моменти. Моят съвет е, че ако все пак не можете да устоите на неговия блясък, по-добре е да опитате с инвестиция в златни монети. Цената им е с около 10-15% по-висока от стандартното злато, но пък имат и нумизматична стойност. Доларът приключи седмицата на нива от 1,27 за евро. Спрямо родните пари нивата се закотвиха в границите на 1,52-1,53 лева за долар.
Позитивните ми настроения в посока покупка на зелени пари не са се променили. Все още мнозина от участниците на валутните пазари очакват рязко повишаване стойността на единната валута, като в повечето случаи говорят за техническа корекция. Не смятам, че това е разумна игра в настоящия момент. На притежателите на долари им предстоят спокойни моменти.
Петролът се е запътил към дъното, но вече наистина никой не знае къде изобщо е дъното. През следващата седмица най-вероятно е да бъдем свидетели на нови разпродажби. Технически нещата изглеждат твърде негативни за „черното злато“. Чисто фундаментално анонсираното намерение от страна на ОПЕК за намаляване на дневните производствени квоти вече не е новина и не впечатлява инвеститорите.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: