Вашингтон сложи маската на спасител

Бисер Манолов, председател на Фонда
за гарантиране на банковите влогове
Убеден съм, че само преди няколко месеца на въпроса „Коя е световната финансова столица?“ всички без изключение, включително и пишещият тези редове, бихме отговорили: Ню Йорк. Е, това беше така. В момента очите на всички инвеститори са насочени към Вашингтон в очакване на поредната спасителна финансова инжекция към някоя гореща точка на света. Американското правителство одобри пакет в размер на 120 милиарда долара за Мексико, Бразилия, Южна Корея и Сингапур. Този ход бе предприет в отговор на избухналото търсене на доларов ресурс в тези държави. Федералният резерв на САЩ ще извърши тази операция с централните банки чрез суапови операции, взимайки като обезпечение съответното количество национална валута. Паралелно с тази новина от централата на Международния валутен фонд обявиха, че формират фонд в размер на 100 милиарда долара, между другото това са почти половината средства от резерва на МВФ, в подкрепа на държавите, засегнати от финансовата криза. До този момент държавите, които ще получат суми, са Унгария, в размер на 25 милиарда долара, Украйна – 16,5 милиарда долара, Беларус е в листата на чакащите с 2 милиарда долара. Големият въпрос е: „Кое наложи Вашингтон да пристъпи към толкова агресивно финансиране?“ Лично аз в тази ситуация намирам голяма доза арогантност. Няма смисъл да припомням откъде започна финансовата криза. Та ситуацията малко наподобява на давещ се човек, избутан от борда от негов приятел, който впоследствие му се извинява и му обещава, че ако слуша, може и да му хвърли спасителен пояс. В момента сме свидетели на уникална ситуация, при която виждаме и негативната страна на глобализацията. Разбира се, че вътрешната ситуация в тези държави е изключително комплицирана най-вече от гледна точка на дефицита по текущата сметка, слаба бюджетна дисциплина и крещяща необходимост от чуждестранни инвестиции. Но въпреки всичко остава убеждението за „вносна“ криза.
Според официалните американски власти „решението да бъдат избрани тези държави не било лесно“. Е, благодаря, но какво ще стане с останалите държави? Брутният продукт на Мексико, Сингапур, Южна Корея и Бразилия е около 1 трилион долара. Но ако говорим за „доларизирани икономики“ със системна значимост за глобалното развитие, Турция и Индия по никакъв начин не трябва да бъдат игнорирани. Остават основателните опасения на Белия дом, че ако една от тези държави изпадне в несъстоятелност, както стана в недалечното минало, това ще „зарази“ всички държави, спадащи към нововъзникващите пазари, и негативните последствия ще продължат няколко години. Премийната застраховка на държавите от Източна Европа „проби небето“. Вече надхвърли 5% над доходността на петгодишните германски държавни ценни книжа. Кредитната агенция Standart&Poors намали кредитния рейтинг на България. Считам, че ситуацията не трябва да се подценява. Има необходимост от конкретни стъпки в посока възвръщане на доверието на чуждестранните инвеститори, колкото и да е негативна външната среда. Родната фондова борса изглежда като тежко повалено животно, в този случай ранен бик. Паниката е извън всякакви рамки, като решенията за продажба на родни акции на тези нива изглеждат абсурдни. Има криза на фондовата борса и е нелепо да си затваряме очите пред очевадното. При пазарни условия, които са далеч от пазарните, държавата трябва да се намеси. Не бих си позволил да давам идеи как, но индустрията има няколко конструктивни предложения.

Един коментар to “Вашингтон сложи маската на спасител”

  1. Kalina ivanova Says:

    От Ваша предишна статия във в. „Стандарт“ става ясно, че САЩ печатат пари със съмнително реално покритие.Това значи ли, че одобрения пакет от 120млрд. долара за споменатите от Вас държави е просто „балон“ пълен с въздух?САЩ се обезпечава със съответното количество нац. валута на страните, а тяхната може би има реално покритие.Кой ще е прецакания в случая?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: