1 eвро = 1 долар

През последните дни валутните търговци отдадоха повсеместно чест на зелените пари. Доларът „мачкаше“ всички валути по пътя си сякаш бе насъбрал някаква злоба през последните години спрямо тях, която искаше да избие в рамките на няколко дни. Всички търсят отговор на въпроса в момента: „Достигнахме ли дъната?“ По мое скромно мнение, точно оттук започва силата на долара. Прогнозата ми е, че през 2009 г. можем да бъдем свидетели на срив на единната валута до паритет спрямо долара. Знам, че такава прогноза звучи твърде агресивно, но бих споделил някои идеи в тази посока.
1. В момента всички имат нужда от силен долар! Европа влиза в рецесия много по-бързо, отколкото Америка. Бяхме свидетели на вербална интервенция от страна на някои представители от страна на европейската централна банка. Под една или друга форма бе намекнато, че лихвите на Стария континент ще падат много по-бързо, отколкото в Америка. В този смисъл слабото евро ще подкрепи експорта на Стария континент. Председателят на английската централна банка отиде още по-далеч в своите коментари. Той директно предупреди, че английската лира ще се обезцени значително поради влошаване на икономическата среда. От друга страна, самата Америка се възползва от поскъпването на долара. Пазарните сътресения повишиха цените на щатския държавен дълг до рекордни нива в качеството му на „спасителен остров за инвестиране“. Високи цени по дълга означават по-ниски лихви, на които се финансира американското правителство, а точно това е необходимо в момента за почти национализирания ипотечен пазара зад Океана – ниски лихви.
2. Вече всички знаят, че при силен долар цените на петрола падат. Впрочем не само на петрола, но това е друга тема. От ОПЕК вече заявиха, че ще намалят дневното производство с 1 милион барела. Готов съм да се обзаложа, че това няма да доведе до желания ефект. Готов съм да се обзаложа, че ще видим цени от 50 долара за барел до края на годината. Ниските цени на петрола ще натиснат инфлацията надолу, което е в подкрепа на централните банки да поддържат ниски лихви.
3. БРИК-държавите ( Бразилия, Русия, Индия и Китай) са, образно казано „доларови икономики“. В този смисъл нарушената ликвидност на паричните пазари в тези страни принуди местните централни банки да излеят тонове от долари за овладяване на положението. Това е също „долароподкрепяща“ новина. Бразилската централна банка предложи суапова операция в размер на 50 милиарда долара, за да сложи някаква спирачка на потъващия риал.
4. Тоталното сриване на така наречените carry trade сделки, или казано най-кратко, това са сделки, при които се взима заем в нисколихвени валути и се инвестират във високо лихвени валути, възвърнаха ореола на долара. Единственото желание на инвеститорите в момента е да не поемат какъвто и да е било риск, което просто накара доларът да изригне, най-вече в качеството му на световна резерва валута.
Бих желал да споделя моите очаквания за развитието на българския лев към долара. До края на годината нивото от 1,63 -1,65 лева за долар е твърде вероятно. Очаквам през второто полугодие на 2009 година да станем свидетели на нивото от 1,9 лева за долар. Това, разбира се не е препоръка за каквито и да е било спекулативни сделки. Златно правило е, че човек трябва да има активи и пасиви в една валута. Най-добре е за компаниите, които работят с долари, да използват валутните опции като средство за застраховка срещу валутен риск. Всяка една банка може да предложи такъв продукт. Но определено считам, че най-опасна в момента е политиката от типа „доларът толкова се качи, че няма повече накъде“.
P.S. Настоящият коментар е лично мнение на автора и не представлява препоръка за покупка или продажба на валута.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: