Да последваме ли Уорън Бъфет?

Бисер МаноловНе знам защо, но винаги в условия на криза икономическата мисъл изригва в букет от предложения за справянето с нея – екзотични, утопични, нихилистични и всичко, което завършва на „чни“. Според някои „специалисти“ в момента сме свидетели на погребването на капитализма и фондовите борси. Други вкупом обясняват необходимостта от въвеждането на единна световна валута, даже сложиха дата за началото й – 2024 година. Нова тема е и че една от основните причин за финансовата криза са огромните премии, получени от инвестиционните банкери. В главите на някои се разхвърчаха планини от милиарди долари. Е, хората, които наистина са добре запознати с механизмите на стимулиране, знаят, че по-големият процент от тези бонуси е под формата на кол опции върху акции на фирмата. Та хаосът на реещата се икономическа мисъл ни води до пълно объркване в опитите да открием най-оптималната стратегия за оцеляване. Някои прогнозират, че „мечият“ пазар на фондовата борса (този жаргон се използва, когато акциите падат) ще продължи 17 години!

И точно в тези динамични времена на пренареждане на икономическия пъзел се появи един инвеститор, който каза ясно: „Аз купувам американски акции!“ Може би за повечето от вас е ясно, че става въпрос за Уорън Бъфет, един от най-богатите хора в света. За мнозина това поведение на 78-годишния инвеститор изглежда странно. Но само за тези, които не са запознати с неговото цялостно поведение. Той просто показа духа на лидера. Точно от такива имаме нужда в моменти на финансови катаклизми. Според едно допитване на Мerrill Lynch от последната седмица над 42% портфолио мениджъри считат, че цената на акциите на повечето компании са силно подценени.

Да де, но по тази логика те трябва да ги изкупуват, а не да коментират. Лично мое мнение е, че цената на акциите на финансовите институции ще направи най-бърза корекция при нормализиране на ликвидността. Те се обезцениха най-много през последните седмици и се търгуват значително под счетоводните си стойности. Повече от сигурно е, че до края на годината ще бъдем свидетели на ново понижаване на основната лихва от страна на Г7.

Петролът трайно се установи около $70-72 за барел. Не считам, че мерките на ОПЕК по намаляване на производствените квоти ще доведат до повишаване на цените. Мотивът в момента е не че има рецесия, а по-скоро страхът от нейното възникване. Нива от $60 за барел са в рамките на нормалните очаквания. Нямам идея как става ценообразуването на горивата в България, но дано се порадваме на бензин под 2 лева до Нова година.

Доларът ще продължава да триумфира! Америка е привлякла $2 трилиона чуждестранни инвестиции за миналата година. Тези средства са повече от достатъчни, за да покрият дефицита по текущата сметка, възлизащ на $730 млрд. Над 64% от резервите на централните банки са в долари и няма тенденция този процент да бъде намален в условията на финансова криза. Нивото от 1,50 лв. за долар е заложено на карта до края на месеца.
P.S. Прогнозите на МВФ за растежа на брутния продукт на бързоразвиващите се пазари, към които спада и България, се движат в границите 3,5%-6,5%. Това е положителна новина за фондовата ни борса. Не е ли по-разумно ние първо да си повярваме, преди да ни повярват отново чуждите капитали и да кажем заедно: „Аз купувам български акции!“

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: