Идва ли краят на кризата?

Бисер Манолов
Разбира се, че никой не може да отговори на този въпрос точно в този момент. Очакванията са днес да бъде публикуван списъкът на 15 финансови институции в САЩ, които ще получат по $10 млрд. всяка за увеличаване на капитала си от най-големия държавен фонд, създаван някога. Най-доброто е, че това ще стане директно през фондовата борса, което безспорно ще се окаже спирачка на свободното падане на Dow Jones. В петък бяхме свидетели на най-дивото движение в историята на индекса. След като при отварянето той отбеляза рязък спад с 697 точки, незнайно защо бяхме свидетели на покачването му с 322 т. 1000 точки движение само в рамките на един ден! В крайна сметка най-гледаният индекс в момента приключи на минус 128 точки, което може да бъде интерпретирано като положителна новина. Защо акцентирам именно на движението на Dow Jones. Движението на долара, петрола, златото, среброто, даже и фондовия пазар у нас по една или друга причина в момента са подвластни на движението на този индекс. Или казано с други думи, той отразява настроението на повечето инвеститори. Между другото статистиката показва, че от 1923 г. насам имаме 24 по-дълготрайни периода на обезценка на този индекс. 5 от тях са приключили през октомври. Защо да не бъдем свидетели на шестия път? Аз поне силно се надявам. В моя най-желан сценарий централните банки трябва да вземат решение за гарантиране на междубанковия паричен пазар. Това впрочем го препоръча английското финансово министерство. Убеден съм, че в този момент ликвидността е нарушена не от липсата на пари, а по-скоро от липсата на доверие между банките. В момента глобалните резерви, без златните, са се покачили до 7,14 трилиона долара, което представлява ръст от 20% на годишна база. Това са пари, повече от достатъчно за справяне със ситуацията.
Вече над 50% от ипотечния пазар в САЩ е притежание на американското правителство. След привеждане на спасителния план в действие този процент ще се увеличи значително. Както всички знаят, кризата започна точно от ипотечния пазар. Така че инвеститорите трябва да започнат по-спокойно работната си седмица. Няма как Америка да фалира, нали? Европа трябва да се активира на максимума, и то с конкретни съвместни действия. Повишаване на нивото на гаранцията от 20 000 на 50 000 евро е стъпка в правилната посока с цел успокояване на духовете.
Русия прие антикризисен пакет в размер на 86 милиарда долара за рефинансиране на банковата система. Ако искаме да извлечем нещо положително от тази комплицирана ситуация, нека да погледнем цените на петрола. Те се сгромолясаха под $80 за барел. Добрата новина е, че тази тенденция ще продължи. Нива около $70 за барел са заложени на карта в краткосрочен аспект. Цените на стоманата и желязото също падат. Казано с други думи, инфлацията за последното тримесечие ще спадне видимо. Доларът е безспорен цар на валутните пазари. В петък той направо „размаза“ еврото, достигайки нивото от 1,3280 долара за евро. Към лева това означава ниво от 1,47 лева за долар. Мнозина се питат докога ще продължава това покачване. Отговорът е, докато не започне да се оправя ситуацията на междубанковия паричен пазар. В момента доларовите депозити са най-търсените, което повиши значително лихвените проценти. Много от банките предпочитат да си набавят доларовия ресурс чрез директна продажба на основните валути към долара. Изключение прави само японската йена. Надявам се, че когато бъде публикуван този коментар, решението на финансовите министри от Г7, Китай, Русия, Индия, Саудитска Арабия, Бразилия на срещата им във Вашингтон ще бъде такова, че борсовите индекси ще позеленеят за дълго време.
Зеленото успокоява окото!

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: