Един призрак броди из Европа

Бисер Манолов
Един призрак броди из Европа. Призракът на зловещия спекулативен капитал. Той няма лице, няма произход и от него се стряскат всички централни банкери. Той не признава врати, държави, имена. Той просто минава през тях, оставяйки само паника зад себе си и горчив вкус в устата. Само допреди месец никой не вярваше, че Fortis, Dexia, Hypo Real Estate, Bradfor&Bingley, Unicredito ще се срещнат лице в лице с този нежелан гост. Всичко започваше по един и същ сценарий в тези луди времена, когато слуховете управляват поведението и на най-устойчивите инвеститори. В рамките на часове, със скорост, на която и светлината може да завиди, изскачаше информация, че една от въпросните финансови институции е с ликвидни проблеми.
Надзорните органи по принцип не работят със слухове и точно това пасивно поведение нагнетяваше проблема.
Почти паралелно започваха изливания на тонове акции, които борсовите купувачи трудно можеха да поемат. В рамките на часове, под ехидната усмивка на Призрака акциите губеха от стойността си до 25-30%, и то без видима причина. При тази безконтролна ситуация дилърите сами си измисляха слухове. И нещо по-лошо: вярваха им и ги търгуваха, и то само в една посока – продажба на акции. Някой каза, че шефът на Unicretito Алесандро Профумо си е подал оставката. Прекрасно! Нови 15% обезценка. Нищо че той бе направил официално изявление, че нито има намерение, нито има основание за такава стъпка. Само в рамките на два дни акциите на банките бяха спирани от търговия на борсата в Милано на два пъти поради пробити граници на максимално допустимите ценови отклонения. Управителният борд декларира ангажимент, че до края на година ще бъдат предприети мерки, за да се достигне нивото по показателя Teir 1 – 6,2% (този индикатор показва адекватността на собствения капитал, претеглен през риска на активите, или, казано с други думи, доколко една банка може да се справи в дадена кризисна ситуация на база собствения капитал). Но и затова ушите на инвеститорите бяха запушени, а очите – затворени.
За Fortis, банката, която държи над 50% от депозитите в Бенелюкс, нещата придобиха още по-зловещи краски. Започналата атака от страна на спекулантите доведе до невиждан спад на акциите в рамките на 10 дни. Безспорно добрите финансови показатели на банката провокираха шефовете й да започнат обратно изкупуване на акции за своя сметка с една-единствена цел – да покажат пълната си лоялност към институцията. Уви, това наля допълнително масло в огъня и цената на акциите се сгромоляса от 9 евро за акция до 3,70 евро в рамките на броени дни. Кризата започна да придобива размери, наподобяващи филм на Хичкок.
Белгия, Холандия и Люксембург обявиха, че ще изкупят 49% от съответното поделение на банката във всяка една от трите държави. Решение на кризата ли е това? Частично – да, но доверието на средния европеец към банковата система е разклатено. Започна вълна от увеличаване на гаранциите по депозитите от страна на най-потърпевшите държави в Европа – Англия и Ирландия. Англия повиши гаранцията на 50 000 лири от 35 000 лири. В Ирландия гаранцията отхвърча на 100 000 евро. В резултат акциите на трите най-големи банки там повишиха стойността си с повече от 20% за три дни.
Логично всички инвеститори си задават въпроса кой ще е следващият. Може и да няма, но затова отговорните законотворци трябва да започнат да се борят с причините, а не със симптомите. Регулации в поведението на хедж фондовете са повече от необходими. Нямам нищо против спекулативния капитал, защото той е проводник на ликвидност на финансовите пазари. От друга страна размерът на глобалните процеси изисква нов тип регулаторни механизми. Видяхме, че когато надзорниците вървят след събитията, Призрака вилнее.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: