Кризата ще роди нови милионери

Е, няма как по време на финансова криза най-активните инвеститори в акции да не се редят на опашка пред аптеките за хапчета против стомашни болки. Е, няма как анализаторите с по-развинтено въображение да не предсказват края на света. Е, няма как търговците с по-слаби нерви да не натискат бутоните на клавиатурата с треперещи пръсти, инкасиращи поредната загуба. На всички ни се струва, че цар Хаос е владетел на света. В очите на финансистите се вижда само едно – безкрайно отчаяние. Заговори се, че Америка се връща в периода на голямата рецесия от 1929-30 година. През този период фалират 4000 банки, безработицата е 20%, промишленото производство спада с 47%, БВП се смачква с 30%. На 29 октомври 1929, черният вторник, Dow Jones спада с 30%. До юли 1939 той заличава близо 90% от стойността си от най-високата му точка преди кризата. На всички, за които монетата има само една страна, предлагам да я обърнем внимателно и да се концентрираме в това, което ще видим за състоянието на американската икономика. Бих желал да предоставя няколко позитивни факта, които всеки да интерпретира с оглед на цвета на очилата, които е сложил в момента.
Факт 1: Инфлацията пада! Най-големият обвиняем за глобалната инфлация – Китай, отбеляза спад на инфлацията от 8,7% на годишна база до 4,9% в периода февруари – август. Централната китайска банка намали лихвите за първи път от 6 години насам.
Факт 2: Петролът пада! И то с 40% – от 147,27 долара за барел до 90,83 долара. Глобалното потребление е около 86 милиона барела на ден. На годишна база крайните потребители ще спестят около 2 трилиона долара! Цената на домакинската газ в САЩ се понижи с 46% от началото на годината. Някои икономисти го нарекоха „намаляване на данък енергия“.
Факт 3: Продуктивността в САЩ се качва с 3,4% на база второ тримесечие за 2008.
Факт 4: Експортът на американските компании се повиши с 21% към края на юли на годишна база.
Факт 5: Към 1 септември 2008 спестяванията на американците в депозити и колективни схеми за управление достигнаха рекордните 7,3 трилиона долара!
Факт 6: Финансовият тайфун доведе до национализирането на двата ипотечни гиганта „Фреди Мак“ и „Фреди Меи“. Това за крайните ипотечни потребители означава само едно – по-ниски лихви по ипотеките! Т.е. в средносрочен план няма как пазарът да не се стабилизира.
Защо акцентирам на състоянието на американската икономика? Защото съм убеден, че „кашлянето“ на Америка, макар и мощно, ще свърши скоро. И тогава най-големите песимисти в момента традиционно стават най-големите оптимисти.
Лично за мен стъпките в посока на оправяне са следните:
1. Налятата ликвидност от страна на централните банки в размер на 180 милиарда долара ще подобри ситуацията на глобалните пазари. Това ще натисне лихвите по доларовите и евро депозити надолу. Трябва да се следят внимателно 6-месечните EURIBOR и LIBOR.
2. Това ще доведе до намаляване на рисковата премия за нововъзникващите пазари. Трябва да се наблюдава индексът на фондовите борси, отчитащ движението на акциите на BRIC държавите (Бразилия, Русия, Индия и Китай).
3. Нормализирането на тези пазари ще означава само едно – големите пари ще се върнат обратно към рисковите инвестиции.
4. SOFIX – хмммммммм… защо пък не – 1200 в края на 2009-a ми звучи абсолютно реално.
Изводи:
1. Инвестирането в акции е болезнено упражнение. Най-добре е да си закупите шепа сънотворни. Да заспите и може би ще се събудите милионери.
2. Ситуацията в момента е „възможност“ да се влезе в процеса на преразпределение на световното богатство.
3. След сълзите винаги идва усмивка. Нека с това да завърша.
P.S. Настоящият коментар не е препоръка за покупка или продажба на акции.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: