Планът „Полсен” – спасителния пояс!

Планът „Полсен” – спасителния пояс!

 

 

В края на изминалата седмица, топ- финансистът  на Америка , Ханк Полсен се изрази повече от патетично „ Господ да ни е на помощ, ако Конгресът не одобри спасителния план!”. Всички дилъри истерично започнаха да преповтарят един на друг това заклинание, в ритъма на пълна лудост. „Спасителният план”-  действително ли представлява решението на проблема, на финансовия ад  в момента! Става въпрос за 700 милиарда долара, които трябва да бъда използвани от американското правителство за изкупуването на „токсични” активи от финансовите институции.  А какво представляват този вид лоши активи. Това са онези сложни инструменти, търгувани от финансовите институции и най вече от инвестиционните банки, които в края на краищата  ги вкараха в капана на фалитите. Проблемът не произтича от това, че те нямат никаква стойност, по-скоро изчезналата  ликвидност на вторичните пазари на този вид инструменти се оказа препъни камъка за по-рисково ориентираните играчи.

В момента се коментира навсякъде и от всички за причините на довели до финансовото фиаско в Америка. Разбира се, че са комплексни, но в основната си остава – нереално ниското ниво на основната лихва в   САЩ в периода 2000-2002 година. Тогава се заговори, че сме навлезли в нов тип на развитие на световната икономика –  парадигма ( ниска инфлация с постоянен растеж на брутния продукт). За голяма съжаление Светът си повярва. Точно в този период 85% от всички ипотеки в САЩ бяха  на фиксирана лихва за кредито получателите. Наистина рай! През 2007 година, поради  създадените новите ипотечни продукти доведоха  до това, че само 50% от кредитите останаха на фиксирана лихва. Банките бяха обезумели на темата „глад за доходност”. Занижените стандарти по отношение оценката на риска, на кредито получателя провокира една безкрайна игра на надлъгване. В този период започна процесът на безумния финансов ливъридж за банките. Запомнете тази дума! (представлява натрупването на експозиция надхвърляща многократно стойността на актива ). И така, краят на  историята в розово свърши през лятото на 2007 година. Класическата макроикономическа теория взе нещата в свои ръце. Ниските лихви бяха натрупали толкова инфлационно напрежение в стойността на активите, че взривът бе неизбежен. Покачващите се лихви удариха 3 милиона американски домакинства.  Нали си представяте, че ако сте си купили къща за 150 000 долара през 2005 година, стойността и се е свлякла до 110 000 долара през 2008,  а сте взели кредит за 150 000 долара! Какво бихте направили като американец?

Просто си събирате багажа , оставяте ключа от външната страна на вратата с послание до банка „Съжалявам Господа, това е бизнес, нищо лично!” и спирате да си изплащате ипотеката.

Та започнахме със „Спасителния план” на Полсен и Бернаке. Да, важен е защото банките ще „изчистят” балансите си. Национализираните ипотечни гиганти в САЩ ще имат възможността да намалят лихвите по жилищните кредити, което ще завърти спрялото колело. Е, по всяка вероятност и цените ще се върнат на старите си нива, което ще доведе все по-малко хора „ да оставят ключа на къщите си от външната страна”.

 

P.S Когато бъде публикуван този материал ще знаем за решението на Конгреса. Да се надяваме, че „Планът” ще бъде одобрен.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

В момента коментирате, използвайки вашия профил WordPress.com. Излизане /  Промяна )

Google photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Google. Излизане /  Промяна )

Twitter picture

В момента коментирате, използвайки вашия профил Twitter. Излизане /  Промяна )

Facebook photo

В момента коментирате, използвайки вашия профил Facebook. Излизане /  Промяна )

Connecting to %s

%d блогъра харесват това: